Friday, December 19, 2008

UDANG TEMPURA SOS SALSA

Resepi Udang Tempura Sos Salsa.... hmm sedap!
Terima kasih kepada pengujung blog Miss Mirror ni...kepada M.Poyo khasnya.. (he he he.. nama tu doa tau! Baik tukar nama lain..) Nasib la MM pilih Puansyurga je.. Mudah-mudahan Allah permudahkan jalan untuk ke Syurga-Nya. Amin..

Oh ya kepada pengunjung yang terlupa URL blog Miss Mirror ni... anda just google : type : Puansyurga ataupun Puan Cermin, ataupun MISS MIRROR... then akan appear kt situ... Miss Mirror, klik kat Miss Mirror tu. Ha kan senang..

Ok lah tanpa buang masa, ni MM kongsikan resepinya...


Bahan2:

Beberapa ekor udang harimau
tepung tempura n minyak utk menggoreng

SOS SALSA
20 gram daun ketumbar, dihiris halus
2 biji tomato, dipotong dadu
1 biji cili merah, dipotong dadu
2 biji bawang besar, dipotong dadu
garam n lada sulah, secukup rasa
20ml minyak zaitun

Cara menyediakan bahan sos salsa:

1. Utk menyediakan sos salsa,tuang minyak zaitun ke dalam mangkuk. Masukkan daun ketumbar,cili,bawang dan potongan tomato.

2. Masukkan serbuk lada sulah n gram secukup rasa sebagai penambah rasa.

3. Sementara itu, panaskan minyak penuh dlam kuali. Bancuh tepung goreng tempura n celup badan udang ke dalamnya

4. Masukkan udang celup tempura ke dalam minyak panas tadi. Angkat apabila ia bertukar warna keemasan

Sedia untuk dihidangkan bersama sos salsa.

2 comments:

  1. saya pon suka jugak dengan udang tempura ni, saya bli yg ready made frozen food, balik goreng, yummy ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu adalah pilihan yg bijak. Cepat dan pantas!. :)

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...