Rasanya semua org pandai memasak asam pedas kan? But now MM nk share satu resepi asam pedas berempah..
ikan dlm 5 - 6 potong - MM guna ikan tenggiri
BAHAN A
cili kering 100gm
5 biji bawang merah/kecik
5 biji bawang putih
belacan...
all blend together...
Pastu BHN B
2 sudu kerisik
2 sudu ketumbar
1 sudu lada hitam
1 serbuk kunyit
semua blend atau tumbuk
garam sikit
REMPAH C (DIMAYANG)
1 biji bwg merah
1 biji/ulas bwng putih
1/2 inci halia
CARA-CARANYA
1) Tumis bahan2 C di atas hingga kekuningan
2) Masukkan bahan2 A yg dah siap blend tadi
3) Tunggu hingga naik minyak, masukkan bahan B
4) masukkan ikan dan bubuh air asam.. kuah biar sikit dulu...
5) agak2 kering baru tambah kuah lagi sekira-kira ikan tu tenggelam.
6) jgn lupa bubuh gula sesudu, then perasa (kalau suka)
7) Nak lagi sedap.. bubuh la hirisan nenas or tomato biar dia rasa masam2 sedap.
P/S: moral of the story... sapa kata takde daun kesum kita tak boleh masak asam pedas?? (dedicated to someone.. :P)
No comments:
Post a Comment
"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.