Saturday, February 27, 2010

MENANGANI PENGANGGURAN


Betul ke sekarang ni susah untuk mendapatkan pekerjaan? Orang "tanam anggur" berleluasa? Ya ker? Tapi kalau last year..kwn2 I kt FB selalu buat announcement mencari pekerja baru... pelbagai jawatan ditawarkan... tp this year mcm dah takde pulak.. maksudnya mcm dh kurang.

Apakah alasan2 mereka yg masih sukar mendapatkan pekerjaan ni? Mari kita tinjau..... eh silap.. mari kita TERJAH!

1. KURANG PELUANG KERJA

Ya ke? Dah rujuk iklan kt paper? mendaftar di Pejabat Buruh atau agent
pencari pekerjaan? Buat announcement kt blog? Kat FB? katakan ..

"aku tengah nak cari kerja"

2. TERLALU MEMILIH

Ada yg tak setuju kalau I ckp mcm ni.. mereka kata mereka bukan memilih... ada juga pemegang degree, tak kisah pun nak apply jawatan kerani tapi bakal majikan menolak dgn alasan mereka over qualified. Ya ke you??.. ke you terkurang hensem utk jawatan tu kot? hehehe... you berangan nk jadi pramugara dlm masa sama ketinggian kurang dr 5 kaki camne nak dapat? cuba apply bidang kerja yg bersesuaian dgn fizikal.

3. DAH REZEKI

Ada org interview2 terus dpt kerja.... entah minyak apa tah disapu ? gurau je... syiriklah.
Ada org turun bangunan naik bangunan, turun lif naik lif tapi jawapan mendukacitakan... jawapan standard:

"Kami akan hubungi awak nanti".

dlm hati ..

"kesian.. sebenarnya awak tak dpt pun pekerjaan ni"

4. TERSALAH MEMILIH KOS

Yg ni sebenarnya kena fikirkan sebelum isi borang masa nak masuk IPTA/IPTS dulu... Sebelum isi borang tu buat kaji selidik dulu bidang apa yg paling byk atau senang mendapat permintaan di pasaran. Kalau dah tau kos yg bakal diambil tu tak relevan dgn tuntutan masa kini, jgn la berumah di tepi pantai.

Jika seseorang pelajar itu tahu bahawa kos yg mereka ambil akan menghadapi kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan, anda perlu mencari skill2 tambahan spt kemahiran computer, atau bidang2 lain spt kemahiran berinteraksi, belajar lebih byk bahasa dan sebagainya. Ini akan membantu anda di masa depan. Sekurang-kurangnya jika anda gagal untuk menjadi Pengurus anda boleh beralih menjadi tourist guide atau jika anda gagal jawatan sbg Pegawai Pemasaran anda boleh membuka bisnes sendiri menjual computer, jual handphone, jual karpet dsbnya. Kalau dah takde kerja sgt... bisnes je ON LINE jual minyak mcm Makcik Mirror ni..

(Wah! senangnya Makcik Mirror cakap!!!)

sebenarnya bukan menghairankan graduan2 beralih bidang kona 360 darjah dr kos yg diambil semasa menuntut di IPTA/IPTS.. byk contoh2 tokoh2 terkenal tanahair yg tak dpt dituliskan di sini...( takut la nk tulis nama individu sejak zmn saman-menyaman ni)..mereka telah berjaya membuktikan kejayaan. Pendek kata, jika dah tak minat... nak tunggu apa lagi, kena do something utk keluar dr kemelut kebosanan kos yg telah tersalah pilih itu... tp kena bulatkan tekad.

5. KELEMAHAN BERBAHASA INGGERIS.

I rasa itu bukan alasan terbaik untuk anda berasa kurang yakin utk memohon pekerjaan. Mulakan langkah dr sekarang dgn menghadiri kursus2 berkaitan. Secara on line pun byk...kerja keras sikit untuk mengatasi masalah anda tersebut. Luaskan persahabatan anda ke serata dunia...

6. KURANG KEYAKINAN

Mengapa mesti kurang yakin.. anda kena yakin dgn setiap soalan yg dikemukakan oleh penemuduga. Hadir dgn pakaian yg kemas dan berkarisma.
Jgn memakai warna yg terang dan menyakitkan mata. Untuk permulaan, sbg org yg tiada pengalaman, jgn la pula anda nak demand gaji yg terlampau tinggi. Senang cerita.. "CERMIN2KAN LA DIRI". Mirror, mirror on de wall...

P/S : I pun tanam anggur... but I love my job! I likeee...

2 comments:

  1. sorry lama tak jenguk...busy bnyk la skrg ni wat 2 keja dlm masa yg sama...

    kata2 ni adalah berdasarkan kepada pengalaman diri aku sendiri..

    kata2 ko tu mmg betui sam...aku cuma nak menokok sikit, utk first job (say lepas graduate), jgn milih sgt kerja tu, tapi memilih pada yg bersesuaian dengan minat kita dan course yg kita amik. Bila dah dapat jgn terlalu cepat nak beralih kerja, sbb ini juga antara faktor syarikat lain takut nak amik kita berkerja...sbb suka lompat kerja, dan juga bila kita berkerja, kuasai sepenuhnya bidang kerja kita itu, org nak kata apa lantaklah...bila kita dah dpt menguasai bidang kerja kita tu....emmmmm...market akan cari kita!!! aku boleh guarantee yg ini..

    akan ada fenomena ini..bila kita nak berenti sykt kita akan counter offer kita, sykt lain akan offer mcm2 kat kita.....bila kita dah berenti dr sykt lama insyaAllah sykt lama akan cari kita blk...sbb....dia sukar nak cari penganti kita, kalau ada pun ada laen skt...

    sorry panjang lak coretan aku ni...tak abis ckp lg tu..hehehehe..

    ReplyDelete
  2. T.kasih BB..takpe, lg panjang komen lg bagus.

    Satu pendapat yg cukup bernas dr seorg yg cukup berpengalaman. Semoga jd satu guideline pd budak2 frest graduate tu. Betul ko ckp tu.. first job kita tu kita kena kuat, kena hadapi, kena telan apa saja ketensenan. Buat sehabis baik hingga boleh kuasai sepenuhnya...ibaratnya tempat kerja kita tu sebuah universiti utk kita belajar.

    p/s : teringat kata2 seseorang.. "tempat kerja adalah universiti terbaik".

    tp pd yg dah TERLOMPAT kerja tu takpe... pandai2 la adjust resume tu.. hehehe.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...