Sunday, April 18, 2010

KENAPA ISTERI ZAMAN DULU JARANG DICURANGI OLEH SUAMI?

Sebelum pergi ke tajuk di atas MM nak tanya ni?
You all rajin tak mengalih-alih perabot rumah? MM teringat dulu my mum suka mengubahsuai kedudukan perabot.... ada la dalam 3, 4 bulan sekali.

MM masa baru-baru nak mula "hidup" a.k.a baru-baru kawin tu.... memang rajin jugak la... ada satu malam tu...... MM tak dapat nak tido, my IRP dah tido dah...sebab dah pukul 1 lebih, dengan kudrat seorang gagah perkasa, MM pun sorong tarik dressing table, kerusi meja... frame2 gambar...pasu2.

Tiba-tiba my IRP terjaga ala-ala terkejut... agaknya terkejut sebab dressing table bergerak2 ala magik, si gagah perkasa ini sedang terlindung di balik dressing table yang besar tu.... biasa la, dah nama pun MISS MIRROR, kalau dressing table tak besar gedabak macam mana MM nak buat kerja2 "memperasankan" diri MIRROR MIRROR ON DE WALL kan?

Bila MM dah pindah rumah sendiri, aktiviti mengalih-alih perabot dah menurun sikit, mungkin sebab dah tua sikit..... hehehe dah kurang perkasa la tu... tapi sekali-sekala buat la jugak untuk bilik anak-anak... Ada orang nak alih-alih perabot ni mereka akan mengambilkira beberapa perkara :

1) Supaya katil tak membelakangkan kiblat ketika terlentang... (ni MM tak pasti la kan...tanya la Ustaz ya...tapi MM memang elakkan.. sebab tak sedap hati... sendiri yg tak sedap hati).

2) MM terbaca hari tu.... kalau nak elak dr ditakuti terkena santau angin, jangan la tidur selari dengan pintu.... ala puan..kalau bukan "takut" terkena santau pun... kita pun tak best la nak tido selari pintu.... bukak2 pintu dah nampak kita, dah la pintu tak berlangsir... kami ni tak suka pasang-pasang langsir kat pintu ni menyusahkan nak keluar masuk, anak-anak buat main tarik-tarik (sesaja buat alasan) atau erti kata lain yg lebih TEPAT... nak lesskan budget langsir ....kekekekke... langsir hall je dah bermeter-meter puan.. penat tau menjahitnya, krem satu badan MM ni.


Ni ler pasu bunga yang dah lama tak berganti.... beli kat angsana... dulu masa MM baru nak hidup tu memang rajin pergi SSF... bila dah masuk bangunan tu.... terlupa terus "jalan pulang". Sekarang ni nasib baik dah insaf puan.... mungkin sebab dah hampir nak zuhud kot.... tapi tak tau la kalau dekat-dekat raya... keimanan diganggu-gugat plak.

Puan.... kalau puan masih rajin mengalih-alih perabot..... teruskan la....bagus! banyak bagusnya kalau kita rajin ni.... suami sayang..... tengok la my mum tu....arwah my dad sayang tau.. tak percaya tanya la MS.

Teringat hari tu MM borak-borak dengan sorang kawan... dia kata... kenapa sekarang ni ramai suami2 ceraikan bini a.k.a dah tak sayang kat bini... tak macam zaman mak2 kita dulu... dia cakap.... sebab wanita zaman dulu rajin... pagi2 subuh2 dah bangun buat sarapan, lepas tu keluar menolong suami menoreh, buat kerja kebun (eh orang zmn dulu kalau duduk rumah je orang mengata tau!).. basicnya mmg dia surirumah tapi dia tetap ke kebun tolong suami... lepas tu dah habis ke kebun balik rumah masak pulak untuk lunch... ptg2 buat kuih, sediakan kopi untuk suami ikut jadual... malam suami penat2 urut.... sebab tu la suami sayang dan susah nak cari lain, tak adanya nak curang2....katanyalah..... MM pun terkesima dan terfikir2..... ermmm tak nak komen pape....iyer ker??? entahlah.... mungkin kot selari dengan kata-kata ni ..."kita kena banyak memberi sebelum meminta untuk banyak menerima" Mari kita fikirkan sama-sama puan...

8 comments:

  1. mungkin ada benarnya statement tue...

    ReplyDelete
  2. @Hazman... ya ker?? :D kalau dah lelaki sendiri ckp mcm tu..mungkin betul la tu..hehe.

    ReplyDelete
  3. MM - isteri zaman sekarang pu rajin tau..pagi2 bangun awal2..siapkan breakfast..lepas tu baru kejut suami...dan siapkan anak2 nak sekolah...hehe lepas tu pegi kerja...sambil hantar anak ke nursery...balik kerja sampai rumah kul 6..terus masuk dapur kung..kang..kung..kang....basuh baju....jemur baju tgh2 malam buta, gosok baju, kemas rumah...hujung minggu ke pasar .... bila dapat gaji sama2 bayar segala keperluan kan...kan..kan....so rasanya tak ada bezanya isteri dulu dan sekarang...sama je....kalau yang bab curang2 tu...hahha itu sendiri cari penyakit ler....

    ReplyDelete
  4. Mama ~ klu dh mcm tu pun suami tu jurang jugak..... memang suami tak tau bersyukur la tuh!

    ReplyDelete
  5. isteri zaman skrg pun yang bekerja tetap juga pulang rumah sediakan makan minum, jaga anak2, bersihkan rumah.. skrg lagi la, bantu suami dgn wang pendapatan lebih supaya idup lg senang, supaya dpt kete rumah selesa..

    pada saya la, penyebab suami skrg ni senang curang sbb pompuan zaman skrg tak kira org tu laki org ke tidak.. asalkn bole dpt apa yg dia nak, dia tonye2 la diri dia kat lelaki tu.. lelaki plak kalau dah kena gesel2 sket, habis hancur luluh segala iman.. maka isterinya yg kat rumah yg baru balik ofis yg tgh sibuk masakkn n check homework anak2 tu dicurangi.. pompuan zaman dulu banyak yg sgt mementingkan maruah so ini la perbezaannya

    :)

    ReplyDelete
  6. Follow me on my blog for my updates! :)nice to meet u and have a good day!!

    ReplyDelete
  7. setuju dgn Bella.. mungkin ada benarnya... pendapat yg logik!

    Ok Amy.. thanks...nt I walking2..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...