Saturday, May 22, 2010

1 CAWAN BERAPA GRAM

Kiraan Cawan Kepada Gram..


Hai apa khabar? Sihat



Baiklah puan2.... mari kita belajar matematik sikit hari ni... tak payah guna calculator..... I dah guna sempoa ni.. Ramai pulak "peminat" yg menghantar email kat I lately......dan...

Ini dia jawapannya setelah I mirror mirror on the wall
1 oz = 30 gm

4 oz / 1 1/4 paun = 120 gm

8 oz / 1/2 paun = 240 gm


atau puan2... kalau kurang percaya dgn matematik I, puan boleh guna
mesin convert (klik sini) ni....

Jika nak tahu
1 cawan bersamaan berapa gram pula...

  1. tepung berayak: 1 cawan = 125 grams
  2. Beras : 1 cawan = 185 grams
  3. nasi putih : 1 cawan = 175 grams
  4. mentega : 1 cawan = 227 grams
  5. minyak : 1 cawan = 224 grams




iklan :  sapa nak corelle murah2.. email I ye :
missmirror@ymail.com


Info lanjut tentang bacaan gram ke cawan boleh la baca apa yg makcik ni cakap. Pelbagai bentuk bahan2 yg makcik tu telah huraikan secara detail, tepung, gula, garam dan sbgnya....mungkin boleh digunapakai.

Semoga dapat membantu puan2 semua di dalam menangani masalah ketiadaan mesin penimbang.

7 comments:

  1. Wahahaha...terima kasih atas info...baru nak belajar2 buat kuih raya...resepi lak dlm oz...wohooo...tkesima jap nk mngira...=)

    ReplyDelete
  2. following you...plz visit my blog too ya ma'am =)

    ReplyDelete
  3. 1 cawan beras tu pakai cawan standard periuk nasi ke? tq

    ReplyDelete
  4. 1 cawan beras tu adalah cawan yg standard dr rice cooker ke? n just nak tanya satu soalan out topic, beras basmati selalu sukatan air sama mcm beras biasa ke? ( sorry if menyusahkn, if xnk jawab pun xpe)..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kurang pasti la pulak... tapi kalau saya kat rumah ni guna cawan2 yg saya biasa guna utk minum. Saya rasa takde masalah nak guna saiz apa pun... as long bila kita sukat semua bahan2 tu guna cawan yg sama.

      Ya beras basmathi selalunya sukatan kena sama dgn air...tp bergantung la jugak... kdg kita perlu jugak tambah (renjis2) bila kita tengok nasi masih kertih lg. Yg penting bila nasi dah mula tanak, gaul2kan dan tutup rapat2 dgn suratkhabar selama 20 minit. Bila dah keluar wap baru boleh buka.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...