Friday, May 21, 2010

10 TIP ORANG SUSAH KETIKA SUSAH

Isu yang I nak tulis ni tiada kena mengena sangat dengan kedua2 masakan di bawah ni... cuma sipi2 je... sekadar gambar hiasan.... I sebenarnya ingin mengetengahkan isu budak2 sekolah tak cukup duit.

Mummy Gee mesti ketawakan I
menciplak resepi arwah bondanya ni...
sedap pulak tau.... ikan bilis plus bwng plus tepung..

dlm minggu ni dah berulang2 I makan
ulam daun selom ni.... hasil idea
Kak Asma.



Apa yang I nak cerita tadi??.. Oh ya... tentang resepi2 kat atas tu..... even simple tapi telah mampu membuatkan I menambah nasi 2, 3 pinggan.... t.kasih kpd pemberi idea2 di atas........ sgt bagus juga resepi ini jika I cadangkan utk cik adik2 manis kita yg sedang merantau.... yg tak kecukupan duit.

Teringat I tentang "JERITAN"kat wall kelab kami beberapa minggu lepas berkaitan dengan isu menangani masalah kewangan untuk menyambung pengajian....

Sangat bernas idea2 gadis2, mak2 orang dan teruna plus bapak teruna yg pernah berpengalaman menghadapi kepayahan ketika belajar. Sebab tu la I nak cadangkan resepi simple ni kat diorg yg merantau tu.... sedap dan berkhasiat..... kalau nak jimat lagi, sila tanam sendiri pokok ulam2an tu ya..... I beli itu ari seikat baru je RM1.... boleh simpan 2,3 hari.... tapi kalau ikan bilis tu korang nak goreng kat mana plak ya? Goreng atas seterika?.  Mcm cerita kawan I tu.....goreng telur atas seterika.........LOL.... entah betul entah tidak...jgn percaya la dik.... kalau meletup baru tau.... akak tak campur ya!.

Kalau stay kat hostel mcm mana plak la nak berjimat kan? Mana boleh main masak2 kan? Oh takpe........... nasi you beli la kat kafe.... baru 40 sen agaknya. Kicap tu beli la buat stok..... pastu bwg pun ambik le dr rumah emak kt kg.

Siannn.........sian org merantau ni.... Ok la... apa kata dengar cadangan I ni (ni bagi mereka yang dah tak de duit sangat ya... bagi anak2 org berada yg selalu cucuk duit kat dinding tu abaikan tip ni.. sila baca entry lain di blog I yang berkaitan tentang lokasi tempat makan... scroll up and down atau klik pada archieve blog di sebelah kanan anda di bawah topik JALAN-JALAN CARI BOYFRIEND... ) :-

Ok... tanpa melengahkan masa, ini tip-tipnya......

1) Mula2.... mesti la kena berjimat, no smoking..... no wayang....no lipstik mewah... tolak tepi semua tu buat sementara waktu ni. Tapi dah jatuh cinta dgn awek ke? Tu yg masalah tu...... sapa suruh... menggada!!!(cewah! I pulak yg nak mengekang jiwa remaja....hahaha...suka hati korang la kan nak bercinta)..... kalau dpt awek yg jarak jauh lg la bagus..... susah nk jumpa jadi save sikit duit. :D

2) Pandai menaip kan? Cuba tawarkan perkhidmatan menaip utk org2 yg malas tu.... ambik la upah sikit.... Eh dulu I pun selalu ambik upah menaip.... buat assignment orang, paling tinggi sorang bagi I RM50.

3) Masa tu takde Google Translate, jadi hikmahnya kami dapat la buat kerja2 translation BI - BM....... buku rujukan yg tebal2 tu diorg photostate pastu suruh kitorang translate....dpt la RM10.  Jadi la..

4) Pegi la usha2 dgn makcik2 warung mana ke, makcik penjual keropok ke kalau2 diorg nak suruh sub-kan penjualan masakan mereka....... ambik la untung sikit dpd situ jual la kat kengkawan yg dah bosan dgn makanan kat kafe (bukan bosan....kdg kafe pun jual mahal sangat.. nasib baik sedap!)

5) Sebelum balik kg tu......... pegi buat survey tanya kat member2 :

"Wey aku nak balik kg ni... ko nak kirim kain batik tak..... kain batik kat tempat aku cantik tau! murah2" tapi kalau tergamak.......... suruh la diorg dulukan duit.....jgn songlap plak. Upkan sikit harga. Kain batik ke, sutera ke.... tudung2 terkini ke.

6) Beli barangan secara pukal.... kalau ada member2 yg rela sehidup semati... berbincang la untuk membeli brg2 stationery tu secara pukal je... share le pastu agih2kan... belian borong tentu lebih menjimatkan bukan?

7) Sentiasa lebih berdisiplin mengatasi orang lain ~ kalau org lain suka borak2 sampai pagi, kita tidur je cepat2.... makin lama borak makin lapar kan? Tak pepasal terpaksa rendam mee segera.... kalau buat assignment tu lain la cerita.. Tido je cepat2........ tau2 dah pagi, tinggal fikir budget untuk breakfast je kan.

8) Jika ada kemahiran2 lain... polish lagi dan jadikan sumber pendapatan sampingan.

9) Puasa ~ yg ni biasa la kan..... spt juga Rasullullah S.A.W bila bangun pagi tiada apa hidangan akan melakukan puasa sunat.

10) Buat lelongan barangan yg you all dah tak nak pakai lagi... pakaian, hp, buku2 rujukan.... kat Ebay pun boleh.... banyak saluran dah sekarang ni... bukan mcm dulu nak mengetuk pintu rumah orang.

Mesti ada orang tertanya2 kenapa I keluarkan tip-tip ni........ ada orang cakap itu ari..... "

"eh sekarang kan dah ada pendahuluan RM1k dari PTPTN untuk budak2 baru nak daftar bukan macam dulu2 tunggu berbulan2 baru dapat..."

Actually macam ni.... someone tanya I....macam mana ya nak sambung studies lagi tapi duit macam tak cukup.......... so ni la jawapan I...

Lagipun tak semua orang bernasib baik dapat masuk IPTA yg mungkin telah menjanjikan biasiswa........tapi mana tau ada yg masuk kolej berbayar ke..... gi sambung belajar menjahit ke, tak ke menangis kalau kat kotaraya sesorang kebuluran tak cukup duit... dah le sedara-mara jauh... itu pun kadang yang dekat buat2 dek je.......... biasa la manusia... kalau tak...tak kan la tercipta lirik ni.........

"Kasihnya ibu membawa ke syurga.... kasihnya saudara... masa berada... "

So, cepat2 la "berada" supaya semakin banyak kasih yg datang kepadamu (gurau je).... I tulis macam ni supaya menjadi satu inspirasi kepada anda. Rajin-rajin la belajar dan seterusnya berjaya!

Moga TIP-TIP ini dapat memuaskan hati individu terbabit.... banyakkan berdoa semoga dipermudahkan urusanmu dan pasrahlah menghadapi apa jua cabaran mendatang.
















4 comments:

  1. salam..
    mak ai biau benau kak uik makan nasi ke makan pinggannyer..
    hehehe..nampak sedap jer.suri nak tyrle..huhu

    ReplyDelete
  2. try la Suri... tu pun kalau Suri dah biasa.. Akak mmg penggemar ulam dr dulu lg.

    ReplyDelete
  3. nampak sedap gak tu... heheh..

    ena ade juge buat bile dah kering idea or dah bosan or nak cepat.. tapi kompem kalau memule rase makan tu utk alals perut jekk tetube bertambah2 pulak makan.. hehehe

    ReplyDelete
  4. ya la Ena kan....kdg yg simple tu la yg paling sedap..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...