Tuesday, June 29, 2010

Biar Muka ala2 Playboy Tapi......



Semenjak anak sulung I dah semakin dewasa, mamanya pun semakin "manja"..... Uoll macam tu tak?

I dah agak dah... kalau I bertindak dengan lebih rajin membuat sambungan wayar, tidak la blog ini statik tanpa n3 semalam... Semuanya gara-gara I yg semakin manja..sebab... I tau.. kalau I tak betulkan pun tentu my first little princess yg sememangnya agak lasak tu akan berbuat sesuatu, alhamdulilah I dpt online ni sbb dia yg betulkan la ni... Nak harapkan my IRP sgt pun tak boleh jugak... nak kena bersabar sikit sebab "Roomate" I tu terlalu busy dan belum sempat nak buat kerja panjat-memanjat. Petang ni kot baru boleh betulkan dengan lebih kemas lg dan insyallah baru dpt online dgn lebih selesa sikit berbanding pd pagi ni.

Sebut tentang sikap yg semakin "manja" ni..... I bukan setakat itu je, kalau hand phone rosak pun.. kdg I malas nak godeh2 mcm zmn muda-muda dulu. Semuanya sbb ada 2 org insan yg boleh diharap kat rumah ni (Ain dan ayahnya).... hulur je pd mereka untuk mengenalpasti apakah punca kerosakan... padahal dulu kemain rajin I selongkar "buku panduan" dan baca one by one.

I sebenarnya risau juga jika sikap semakin "manja" ni terus bermaharajalela dan menguasai diri, tiada sikap berdikari ni sebenarnya merugikan diri kita sendiri. Kalau kita banyak berdikari, byk ilmu yg kita dpt.

Dulu I pernah terbaca tip-tip gadis yg diminati oleh jejaka.. antaranya gadis yang berdikari. Gadis yg berdikari? Cuba kita huraikan maksud "berdikari" bagi seorang gadis... apa dia ya? Gadis yg menjinjit beg besarnya sendirian tanpa pertolongan teman lelakinya? ~ sungguh tak gentlemannya anda!!! Itu baru bercinta.... besok dah kahwin, nak menggendong anak pun semua nak suruh bini buat sendirian. Kalau anak baru sorang takpe la... kalau dah 10 orang. Eh you tau tak? I cukup respek tau bila terserempak kat shopping complex, seorg lelaki macho dan handsome ala2 playboy wajahnya tapi mengendong anak kecilnya dgn penuh kasih sayang...

"eh muka ala-ala playboy pun dlm hati masih ada ciri-ciri keibuankeAYAHan.. bertuah anak-anaknya ada seorg bapa yg penyayang ". Maaf, di sini seolah-olah mcm I berburuk sangka pulak mengatakan lelaki itu playboy tanpa usul periksa....tapi kan I sebut perkataan "ALA2"...... belum playboy la tu maksudnya...

Gadis yg berdikari ialah gadis yg bekerja? Gadis yang bekerja?~ wah! very de materialistiknya.... tak bekerja tak mahu ke?!! Eh I bukan menuduh anda, sekadar nak tahu... berdikari bagi seorang gadis tu mcm mana bentuknya..

Ok la... I ingat nk stop la kat sini, lain mcm je line internet pagi ni, sbb belum dibetulkan sepenuhnya..sebelum I stop, ingat pesanan I ni ya para bapa2 sekalian....

"Biar muka tak playboy dan selalu-selalulah "menanam bunga" di dlm hati anda... jgn simpan "oven" dlm hati, simpan la "peti ais" ya... lagi besar "peti ais" lagi bagus..."~ madah pujangga cara milinium... kalau tak faham...rujuk la kamus.









9 comments:

  1. mustahil lah ada manusia yg betul2 "berdiri ats kaki sendiri". baek lelaki mahupun perempuan. sebab kita hidup neh saling memerlukan.

    ibarat roti kosong, perlukan mentega, atau peanut butter. ha, mcm tu la.

    fie pon nak pepatah millenium jgk. tp perkataan yg digunakan, makanan pulak. nmpak sgt obsession terhadap makanan dah semakin meninggi. haha

    ReplyDelete
  2. hahaha..muke playboy..tp dukung anak! sgt bgus kan..

    i pon di suruh berdikari kdg2..i rase i x la menyusah kan sgt!

    eyh..same like my abah.die mcm u,
    sgt tidak ber buat ape2...ha, percaya x??

    assignment die, kite org yg siap kan..print report, kite org yg print kan..
    sungguh!

    ReplyDelete
  3. Tolong dokong anak dan bawak beg besar taka pa MM tapi yang paling Mummy loya dan rasa nak muntah pulak kan, kalau lalaki ala2 macho tapi bawak dan pegangkan handbag girlfriend dia tu, dikepit pulak tu... alahai dah jadi cam auw...auw... la pulak... hehehe... kut ia pun nak tolong menolong tka yah la bwak handbag tu...buruk bebenor la...hehehehe

    ReplyDelete
  4. hahaha...mengelekek I ketawa tau Mummy Gee tulis mcm tu.... alahai Mummy, diorg sesaja la kot biar nmpk caring.. :D ... lg2 zmn skrg ni..takut aweknya kena ragut kot? Tp pndpt I, agak membahayakan gak la... mana la tau rupa2nya pakwenya yg diharap rupa2nya seorg peragut bag..cammana tu ya? ataupun, time leka2 pakwenya gi geledah beg tu nak korek rahsia aweknya..

    Fifi ~ Fie mmg pandai memasak, klu nk obses psl makanan pun takpe, janji tak menyusahkan org.


    Bubblesphoto ~ abah u nk bermanja2 la tu.. alahai..apa salahnya kan... bermanja dgn ank sendiri.. Dah lama dah membesarkan ank..ni la masa utk memanjakan diri..huhu..:P

    ReplyDelete
  5. minat betoi la dgn madah pujangga kat bawah tu... nnt leh pinjam.hehehe

    ReplyDelete
  6. aku ttp berdiri dgn kaki sendiri tak pinjam kaki org lain...
    errr...betul ke ayat aku ni...

    ReplyDelete
  7. pinjam le Linda...tak payah pulang pun takpe..mmg direka khas utk kita2.

    OO Comei..klu mcm tu.. maksudnya ko la antara wanita2 idaman sejuta kumbang.. :P

    ReplyDelete
  8. tak semestinya menjaga anak tu tuugas seorang wanita saja kan? lagipun kata lelaki lagi kuat, igt dukung anak ni senang ke? macam angkat besi berat u kno.. hahaha

    oh well, berdikari bukan je diukur pada hal pekerjaan kan? altho, kalau seorg wanita tu ada pekerjaan yg baik and pangkat yang tinggi, nampak la dia seorg yg kerja keras n maybe juga bersemangat tinggi..

    but then again, setiap org ada cara mereka sendiri dan level mereka sendiri untuk mengukur kejayaan diri mereka..

    p/s: do i sound like a 10 year old? lol..

    ReplyDelete
  9. Bella - sorry, I tak terperasan komen u ni.

    I setuju sgt dgn pendapat u. Thanks.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...