Friday, August 6, 2010

Resepi Koktel Buah-buahan a.k.a fruit coctail


Hari ini I kongsikan resepi Mak Neng yang beliau kongsikan di thread x-B3 tadi : Thanks Mak Neng ya... memang sedap coktail campak2 yg U bagi resepi ni.....So, untuk uoll yang pening2 tak tau nak hidangkan apa untuk kengkawan yg dtg ke rumah di tengah2 hari buta (sbb dtg rumah secara mengejut).. boleh la hidangkan fruit coktail cara pantas ni, memang sangat pantas! Janji bahan2 ada dlm simpanan.



KOKTEL BUAH-BUAHAN....

bahan2....utk 8org makan..

2 paket sumi
1 tin susu cair - jenama ideal
1 tin mixfruit
1 baldi kecil nata de coco - sebrg perisa
1 tin buah peach
1 tin buah laici
sedikit air batu - ikut citarasa.
cara2nya.....
amik 1 mangkuk besar (mangkuk koktel - yg ada cangkuk cawan tu....)
masukkan semua sumi....
masukkan mixfruit.....buah laici.....
potong kecik2 buah peach dan masukkan dlm mangkuk tersebut
masukkan 1 baldi kecik nata de coco- rasa laici... sedap!
kacau pelan2....masukkan ais..
sedia untuk dimakan....senangkan ?

10 comments:

  1. lain kali nak cuba buat .....

    ReplyDelete
  2. senang...senang....tapi kan mama tak leh makan....sebab ada susu...mama tak minum susu.....

    ReplyDelete
  3. Mama..actually kan..susu tidak elok dimakan bersama buah...(dlm entry I yg lepas rasanya ada tulis psl tu klu tak silap). Tapi masalahnya I sukaaa sgt cocktail dlm bentuk apa sekalipun...tu la mslhnya tu.

    Hamsini ~ I pun nak buat nt.. I pernah buat sekali tp tak guna sumi..guna mango salad.

    Linda ~ ya sedap kan jeli bila dicampur aduk mcm tu...

    ReplyDelete
  4. eh silap info la Hamsini..bukan MANGO SALAD...hahaha mango jelly.. ternyanyuk plak.

    ReplyDelete
  5. wahh..senang dah tetiba rasa terliur lak..hehehe


    leh di cuba nie...;)

    ReplyDelete
  6. MM, ape la agk2 nye issue tu yer.

    wa, mcm best je cocktail tu..tp kemalasan yg tinggi nk bt..alamak, kalau x mkn, bile lg..nk puasa dah ni...

    risau....( bkn risau, tp i TAMAK )

    ReplyDelete
  7. ADAH ~ Mari kita cuba nanti ya..

    MS. BUBBLES ~ isu apa? la dah lupa ke smlm yg kita gossip tu... ala yg tu..

    Ha'a... klu dah puasa keinginan lg meluap2...semua benda nk dimkn.

    ReplyDelete
  8. senag sangat2... ari ni jgk sy buat.. kebetulan sambut bufday ank buah.. sedap er...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...