Thursday, September 2, 2010

Resepi Kurma Almond - utk anda yg tiada oven di rumah

gambar dari google..

Sebagai memanjangkan lagi pahala kawan I yang tak kedekut ilmu untuk berkongsi resepinya di dlm thread sebuah laman sembang popular, hari ni I sharekan resepi dari beliau... memang amat sesuai untuk anda yang tiada oven di rumah. Thanks le Mak N***... (gulp... tak bleh sebut nama dia... karang muncul plak orang itu kat blog rahsia I ni).

BAHAN-BAHAN
1. badam
2. Kurma - disyorkan Yusoff Taiyoob ( yang sebijik2 )
3. Coklat masakan

CARA
1. Ambil sebiji kurma dan buangkan biji....
2. masukkan buah badam ke dalam kurma tadi....
3. masukkan buah kurma tu dalam bekas kuih kertas dan picit menjadi lonjong...
4. cairkan coklat mcm biasa....dan tuangkan coklat ke dalam bekas kuih kertas ....biarkan sejuk....
5. kalau tak nak curah..uolls boleh celupkan kurma tu ke dalam semangkuk coklat yang telah dicairkan tu....kira dapat jimat coklat lah....x banyak guna....berbanding ko tuang...
6. sejukkan...sedia utk dihidang...tak payah bako...tak payah kukus....dapur x berserak....senang kan ?.....

tulisan adalah copy paste dari ayat beliau.... sebab tu intonasi suara lain sikit dari tatabahasa I... moga dapat difahami.


Selamat Mencuba,

7 comments:

  1. macam sedap je..xde oven kat umah nie..

    next resepi..hehe

    ReplyDelete
  2. Cuba la Ayu, kot2 boleh jual plak.

    Adah - sedap dan memberi tenaga...harus dicuba.

    ReplyDelete
  3. Kami pun dah beli, peliknya kenapa bentuknya leper2, tak bulat? Agaknya memang macam tu

    ReplyDelete
  4. MS ~ oo ada jual yg ready made? Bukan ke kurma mmg lonjong tp tak la leper..saja dia penyekkan kurma tu jd leper kot biar nmpk kelainan

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...