Monday, September 27, 2010

Semoga Allah Menghadiahkan Aku Pelangi.....

Wahhhhh..... tajuk..... Ada rahsia yang tersirat.... hahaha....

Teringat pulak I kat si Fie melalui tulisannya tentang pelangi2 ni... Memang la begitu lumrahnya kehidupan... dlm petir kilat, guruh..... di hujungnya adalah pelangi yang indah...
Bersabar je la menanti pelangi itu.

Jap lagi nak turun sahur......... sila jgn ditiru cara bersahur spt ini.... untuk afdal patut sahur last minute sebelum imsyak (dlm pukul 5 lebih)... tapi I pulak sahur midnight..... Takut tak terbangun. Lagi 2 hari je nak habiskan puasa 6 ni..... tapi bertangguh-tangguh. Heran la macam mana kawan-kawan I dah selesai dari awal2 raya lagi.... Raya kedua onward diorg dah start kot...

Tinggal panaskan je ni.... harap2 belum dihabiskan oleh penghuni rumah ini....(belum sempat turun bawah untuk check apakah ianya masih berbaki).

Sorry.... tak berapa cun la gambar, maklum le... dah saki baki masa dinner tadi. Gambar Ikut pusingan jam ialah ~ atas tu sayur bunga kobis goreng2 dgn sos tiram, then ikan masak pindang, pasta minyak zaitun (sesuka bubuh nama resepi ni PASTA MINYAK ZAITUN....sbb terpaksa beli minyak zaitun semata2 utk memasak resepi ni....RM6 sebotol... beli botol paling cenonet sekali!)...... tak tau la uoll suka ke tak.... I ingat2 lupa la resepi ni..... I pernah tengok Nancy Foo (Bekas Ratu Cantik M'sia tu masak kat TV dlm 5 tahun lepas).... macam sedap je dia masak, tapi I lupa nak salin resepi.. jadi pakai bantai je la...

yg I ingat kena bubuh :-

olive oil
cendawan kering
brokoli dan ayam...

bahan2 lain mcm biasa bawang putih dan black pepper sikit, garam... tu je.... Pasta dicelur dahulu... Oleh kerana rasa masih jugak kurang mengancam... I taburkan origano di atasnya.

Oh baru teringat! Sara ada resepi ini....klik sini..

Sebelah pasta tu.... itu adalah ketiwol.... belum bubuh kelapa lagi sebab tu la nampak mcm tak menyelerakan.... Kelapa bubuh kemudian... kalau tak nanti cepat basi.... dan last sekali ialah Sambal Belacan air tangan si Ain.

Pucat2 semua resepi I hari ni.....hahaha..... actually makanan2 ni semua tak photogenik... secara live sedap la jugak especially sambal yg dibuat oleh anak daraku itu!!! Sayang Mama, Mama nak pesan ni....lain kali, kalau dah pedas sgt sambal tu.....jgn lupa bubuh gula sikit....plus limau nipis... baru la sedap! Kan cili padi tuuu!!!!!!!!! (Ambik dari belakang rumah ni tau! Sgt la freshnya!).

Utk Comei.... satu hari ni aku tak nampak ko kan?? Actually aku nak "merajuk" dgn FB buat sementara waktu la... anjakan paradigma ke arah menjadi insan yg kamil dan lebih pendiam.... kah kah kah... konon!!!! :P Setakat mana je la aku punya azam ni kan....Maybe kalau nak on line pun, aku akan guna akaun yg satu lagi tu (Akaun tudung merah).... Apa2 yg menarik share la dgn aku kat blog.

6 comments:

  1. aku ada je..tunggu2 gak kot2 ko online kat fb...

    mana ko dpt ketiwol tu..teringin nak makan..

    ReplyDelete
  2. Mei ~ketiwol tu? Eh aku dah jadi penjual ketiwol skrg...hahahha...

    ReplyDelete
  3. akak....kita baru dapat dua hari...pastu bendera jepun plak...bertangguh lagi...bilalah nak habis nie

    ReplyDelete
  4. ZAI ~ ok la tu... takpe...nanti klu bendera jepun tu dah takde.. immediately sambung semula.

    ReplyDelete
  5. bokde ketiwol tu ko pos laju kat aku...yg kering le...
    dah ko kata ko jual nanti aku byr le...
    terliur aku tau....

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah Mei... nanti kalau aku jumpa supplier tu lagi.. aku pos sebungkus untuk ko ... Masalahnya skrg, supplier tu susah utk dijumpai sbb rumahnya agak terpencil.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...