Saturday, December 4, 2010

Menangani Masalah Cik Mat Gebu (artikel diplagiat/copy paste)


Terbaca semalam Cik Mat Gebu yang merungut di mana artikel dan gambar-gambarnya banyak yang dicopy paste atau plagiat oleh Yummy.. so, I ingat... I nak cadangkan apa yang selama ni I lakukan untuk menangani masalah itu.... Actually ini pun I belajar dari seorang blogger secara tak sengaja waktu blogwalking di awal-awal kemunculan I berada di persada blogging ni... so, sebab dah terlalu lama...... I tak ingat siapa blogger yang telah memberikan ilmu ini pada I... Thanks banyak-banyak kat beliau... rasa-rasanya blogger dari Indonesia kot...

Menurut blogger tersebut... jika kita bubuh HTML code di bawah... sesiapa yang ingin copy paste artikel kita, secara tak langsung artikel-artikel yang berada di blog mereka itu automatik akan terlink ke blog kita... sejauh mana keberkesanannya itu I tak pasti la kan..


Cuba lihat apa yang telah saya warnakan merah di atas code HTML di atas... itu adalah perkataan yang akan appear di screen computer anda setelah anda tekan COMPOSE - rujuk gmbr di bawah... (di mana orang yang akan copy tersebut tidak menyedari bahawa kita telah memasang HTML ini)...


ianya akan jadi seperti ini...(anda boleh juga warnakan font ini putih atau mengikut background blog anda agar tidak dapat dikenalpasti)

miss mirror




Untuk itu... di sini I sertakan HTML code untuk anda cuba... Make sure... gantikan perkataan MISS MIRROR di dlm HTML code itu nanti kepada perkataan-perkataan lain yang anda inginkan... dalam maksud lain supaya tidak ketara anda sedang memasang "perangkap" di entry anda.


copy code HTML ini...


Jika anda dapati HTML code adalah spt di bawah (sila rujuk di bawah)... sila buang apa yg telah saya highlightkan di anak panah dan pastikan code tersebut spt di dlm kotak merah yg di bawah sekali... (thanks Cik Nadya :) )






gantikan URL itu kepada URL blog anda.


Sekian... selamat mencuba ya!

10 comments:

  1. tak faham la...... boleh tak bagi step by step macam mana nak buat benda ni..... sorry coz ai ni lembap bin bengap sikit

    ReplyDelete
  2. and lagi satu nak tanya..... macam mana nak buat supaya orang tak boleh right klik pada blog kita ?

    natashaintan@live.com

    ReplyDelete
  3. miss... nie nak letak kat add a gadget ke or kat edit html...? kalau kat html kena paste sebelum or selepas kod apa... kompius lagi nih.. hehe

    ReplyDelete
  4. will give uoll better tutriol next time....just wait and see.. but utk sementara waktu...cuba dulu copy HTML code dlm kotak terakhir tu (guna Ctrl C) then pastekan ke dlm entry..

    ReplyDelete
  5. Zaire - bubuh dlm setiap entry kita.. don't worry... next time I buat tutriol lain yg lebih ringkas dan mudah difahami... tunggu ya...skrg dah nak keluar

    ReplyDelete
  6. saya pun tak suka org copy paste pic2 kita..nanti nak cuba buat kalau dapat.saya ada juga guna,tgok tutorial kat blog intan

    ReplyDelete
  7. a ah la MM..kureng paham la...

    ReplyDelete
  8. hany pun xbrape phm tapi hany akan try buat....

    ReplyDelete
  9. Hahaha... tak berapa faham ya.. ok la.. I dah jawab semua di sini : http://sam-puansyurga.blogspot.com/2010/12/menangani-masalah-artikel-dicopy-paste.html

    Semoga ianya dpt membantu.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...