Saturday, December 4, 2010

Menangani Masalah Artikel Dicopy Paste - Part II

Salam semua... Bagi menjawab pertanyaan anda di dalam entry bertajuk Menangani Masalah Artikel Dicopypaste Mat Gebu sebagaimana di dalam entry ini (klik di situ untuk mendapatkan HTML code). Ok... di sini I bagi cara-caranya step by step... sebab masih ada yang tak faham dengan tutriol tersebut.... hope this tutriol will give you better understanding...

Sebelum tu nak iklan dulu... Sesiapa di sini blogger dari Johor Bahru? Kalau berminat untuk berniaga, sila rujuk entry ini. (keuntungan berbaloi akan ditawarkan).
1) Step pertama.... highlightkan (warna biru spt di atas) kesemua HTML code dan
tekan Ctrl C... bawa ke dashboard (rujuk gmbr di bawah)



2) Pastekan ke dalam ruangan entry.... dengan tekan Ctrl V


3) Seterusnya... nampak tak anak panah berwarna merah itu (URL blog anda)... tuliskan di situ... sebelumnya ada URL blog I kan (http://sam-puansyurga.blogspot.com).. ha gantikan dengan URL blog anda.

Anak panah warna hijau pula bertulisan MISS MIRROR ... Gantikan dengan tulisan anda (tak kisah la nak tulis apa2 pun... )

4) Tekan COMPOSE... anda akan lihat tulisan MISS MIRROR tadi jadi macam ni...


4) Selepas itu anda boleh tambah2kan apa2 tulisan lain pun boleh...

5) Jika ingin menukarkan dengan warna putih (supaya tak dapat dilihat pun boleh juga...lihat contoh di bawah)
So, akhirnya tulisan "MISS MIRROR sedang makan nasi " tak dapat dilihat bukan?



Ok selamat mencuba... saya dah nak keluar gi shopping!!!...

7 comments:

  1. kena belajar betul2 nie..supaya tak kerugian

    ReplyDelete
  2. yg ni clear sikit...;) tq mm...

    ReplyDelete
  3. yup! yang ni lebih clear dan jelas. snagt jelas. terimas yer cik mirror. and jangan lupa buat tutorial cam ne nak kasi tak boleh right click. hehehehe..... nak tau sangat2

    ReplyDelete
  4. Natasha - tutriol RIGHT CLick telah dibuat.. sila jenguk ke latest post minggu ini. Harap dpt membantu u.

    ReplyDelete
  5. kak, kita boleh set siap2 kat bahagian formatting tak? problem nak save sebab dia tulis kat situ takde matching opening tag : SPAN

    ReplyDelete
  6. Oh tak pasti la tu Fina... Pak Guru akak cuma ajar setakat tu je..hehe.. klu nak kata iya takut jadi benda lain plak..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...