Wednesday, December 29, 2010

Punca-punca Anda Unfollow Blog Seseorang


Semalam I telah create satu topik di sebuah forum bertajuk : "Punca-punca anda UNFOLLOW blog seseorang?". Unfollow bermaksud.... dah follow, then 2, 3 hari or sebulan dua kendian tekan butang UNFOLLOW.

Terima kasih kerana teman-teman blogger sudi memberikan feedback dan mereka telah dengan jujur memberikan jawapan. Antara jawapan mereka ialah :

1) Blog semakin merapu
2) Blog tak berinformasi.... banyak cerita diri sendiri ~ laaa pulak....
3) Contest dah habis ~ oo ni follow sbb contest je la ya :D
4) Limit follow dah habis ~ follow pun ada limit... not more than 300 blogs.
5) Blog dah tak update ~ tuan punya blog lupa password
6) Tuan punya blog tak mesra alam ~ rasa dipinggirkan.
7) Blog menayangkan gambar-gambar yg tak sesuai utk remaja bwh umur ~ gmbr seksi le tu.

Ok.... pendapat diterima, tapi tak kurang juga mengatakan bila mereka dah follow, bermakna selama-lamanya la mereka akan follow, buat apa dah penat-penat tekan follow nak tekan butang unfollow pulak.. kata mereka...(kira setia abis la ni).

Semoga point2 di atas dapat dijadikan pandunan untuk teman-teman blogger yang sedang berkobar-kobar untuk menjadi blogger paling popular abad ini.... Macam I ni..... semangat dah kian pudar.... kehehe... atom-atom penuaan kian merebak! Hahaha... acah je.. semangat berblog masih ada, insyaAllah selagi jari-jemari masih mampu menaip, selagi itu akan terus berada di sini....

Sebagai seorang blogger, I rasa apa yang sepatutnya kita fikirkan ialah.... bak kata orang tu... kalau tak dapat BE kat dunia... harap-harap dapatlah BE kat akhirat... So, marilah kita fikirkan hal berikut :-

* Bukan berapa banyak yang kita pelajari, TETAPI berapa banyak yang kita ajarkan
* Bukan berapa ramai yg kita kenali, TETAPI berapa ramai yang benar-benar kehilangan ( jika
kita tiada lagi)
* Bukan berapa banyak yang kita dapat, TETAPI berapa banyak yang kita beri
* Bukan berapa ramai FOLLOWER yang kita ada, TETAPI berapa ramai pembaca yang menerima blog kita seadanya...


So, terima kasih buat follower-follower I yang menerima blog ini seadanya.... I memang begini... blog I memang begini... tak akan jadi orang lain.... inilah cara I dari dulu, kini dan selamanya. Terima kasih kerana pernah, atau sedang sudi singgah, sudi tinggalkan komen... sudi bersama tika susah dan senang. Wassalam.

14 comments:

  1. oo..ade ye butang unfollow..kat mana tu..jumpa button block jer..

    ReplyDelete
  2. Nafisa ~ ada, kena login balik kat ruang follow dlm blog mereka tu.. nt dia ada tulis UNFOLLOW.

    ReplyDelete
  3. selalunya sbb penulis blog after certain time, bila follower da ramai mula meninggi diri dan mengutuk blogger2 freshies :)

    ReplyDelete
  4. WANIE ~ waaa dasyat tu!!! Ya la maybe mereka tak perasan kot kesalahan2 seumpama ini melukakan hati pihak lain. Thanks komen.

    ReplyDelete
  5. setuju..ada blogger yg makin ramai follower makin lupakan blogger yg 'merangkak' lembab mcm kura2 spt i ni.kita say hai,buat dek je,kita buat komen pun tak pernah buat kunjungan balas..nak unfollow terkesian pula..

    ReplyDelete
  6. Mommy Yen ~ Hahaha... bagus la dpt follower mcm u ni.. masih ada perasaan "terkesian" lagi tu...:D

    ReplyDelete
  7. entry yang menarik untuk dibincang. following anda :)

    ReplyDelete
  8. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    EEEMMM rasanya cam tu lahhh tak kiralah blog aku tak popular pun tak apa.... tujuan aku iklas aku nak kongsi apa yang aku tahu pada semua org... tapi bukan semua orang memerlukan... cuma aku amat berharap suatu masa ketika nanti orang akan ketemui jua ...

    niat menulis biar iklas tak kisahlahh bagaimana persepsi orang pada aku punya blog...

    ReplyDelete
  9. AFZAINIZAM ~ kepopularitian bukan sesuatu yg mustahak utk dikejarkan.. klu kita ikhlas, semua itu akn dtg dgn sendirinya.

    ReplyDelete
  10. owh..yer ker??xtau plak nak follow blog pun ade limit..hehe..mayb sebab xpenah cecah 300 lg kot..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. hai kak, bagus info. huhu. berbloging utk mgembirakan orang dan mcari ketenangan adlah lebih baik kan? :)

    ReplyDelete
  12. Betul la Dik.. yg penting kita happy, jgn stress2.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...