Sunday, March 27, 2011

MEE SEGERA GORENG CHINESE STYLE - resepi syok sendiri


Puas I menggoggle resepi "magee goreng hitam", "magee goreng chinese style", "magee sos tiram", "magee kicap pekat".... tapi Uncle G tak memberikan jawapan yang paling tepat. -----> maksud I, dari pix2 yg dipaparkan tidak menyamai dgn magge goreng yang diidamkan oleh anak2 I utk sarapan pagi ini (pernah makan di sebuah restoran) . Sapa2 yg ada resepi tu jgn lupa share ya... ;).... sian anak2 I mengidam sgt.

So, untuk tidak menghampakan mereka, I buat jugak la, campak2 apa2 je yg ada dlm peti ais tu...dpd mereka terus merengek2 kan.... Even rasanya tak 100% sama spt yg diidam, habis juga mereka makan ---> Ok ini resepi dia :

RESEPI MEE SEGERA CHINESE STYLE - resepi syok sendiri..

2 bungkus Mee segera - direndam dgn air sejuk ( motif I utk membuang lilin2 yg dikatakan menyaluti mee ). Tapi jgn ler sampai lodoh plak.. biarkan dlm keadaan keras.

5 biji cili padi - dipotong kecil2 membulat
5 ulas bwng putih - dicincang
1 ulas bwng besar - dimayang
Sos tiram - 2 sudu besar
Rempah tumix ---> alaaaa TUMIX.... yg si cute  Lisa Surihani jd modelnya tu kan...
Sayur - kubis dan carrot (dipotong halus2 mcm lidi mancis)

* sepatutnya berwarna hitam - tapi I tgh berpantang makan kicap utk 3 bulan ini.

Cara :

1) Tumis semua bahan2 yg dimayang di atas hingga garing.
2) Masukkan sos tiram
3) Masukkan tumix
4) Bila bahan2 dah agak garing... masukkan udang atau ayam yg dipotong kecil2 (seeloknya rebus dulu ayam tersebut jika rajin
5) Setelah sebati..masukkan mee segera yg masih keras tadi. Biar hingga ianya lembut... Masukkan carrot dan kubis - biar sayur2an dlm keadaan ranggup
6) Angkat dan hidangkan.


(gambar : tiada --> belum sempat ambik gambar dah habis licin :D) Sebagai ganti... I bubuh gambar Kek Coklat Lembab yg I buat utk Mamanya ni - resepi sila google searh di dlm entry yg lepas.

Nota : I rasa, tentu diorg ada bubuh minyak bijan atau pun kicap pekat atau magee seasoning atau benda lain yg I tak dpt kesan...




abaikan ttg kecacatan kek di tepi yg sebenarnya telah
dimakan oleh si bujangku ini...

9 comments:

  1. macam sedap je... nk try la nnt.. :)

    ReplyDelete
  2. FATIN - klu tak sedap... jgn marah eh.. I pun main agak2 & campak2 je. hehe..

    BTW, klu agak2 garing mcm nk hangus je, renjis2 sikit air.

    ReplyDelete
  3. mula2 tgk kat entry list ingatkan akk buat meggi jadi macm kuih. hahahaha.... tapi kek coklat u nmpk menyelerakan la~

    ReplyDelete
  4. hehe...sorry Tasha... bukan niat utk menipu "penonton" tp dr membiarkan entry tak bergmbr, tu yg I upload pix kek ni.

    ReplyDelete
  5. hahaha sama lah ingat masak meggi jadi kek meggi..

    MM rasanya minyak bijan 2-3 titik memberi impak yang tidak terhingga sedapnya...

    ReplyDelete
  6. sedapnye kek tu.da la tengah mengidam kek tak dapat-dapat ni.

    ReplyDelete
  7. ingatkan tu kek maggi..kek coklat lembap rupanya hehehe

    ReplyDelete
  8. kak, pantang 3bln takleh makan kicap tu sbb cikenpok itu ari ke?

    ReplyDelete
  9. ENY - maybe la.. minyak bijan kat rumah ni plak dah expired, malas nk beli lg sbb jarang pakai.

    SFM - hehe... siann.. sorry.

    FIT - u pun rasa tertipu ke? Sorry..

    LU'LUTH - ha'a.. chicken pox punya psl la ni.. tak kira la mitos ke apa ke.. janji I ikut je pesanan mereka.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...