Monday, April 18, 2011

Kenapa Macaroon Pecah?

Hari ni buat macaroon lagi.. di bawah ini I jawab segala pertanyaan teman2 yg bertanya tempohari.. ( Soalan : mengapa macaroon pecah?) :


Suhu 110 darjah..... dlm lebih kurang 20 - 30 minit.. sentiasa rajin cek. Kepanasan oven yg melampau tu yg kadangkala membuat macaroon anda pecah-pecah.

Tanggalkan dari kertas minyak hanya setelah ia sejuk...
InsyaAllah jadi.
Selamat mencuba.

p/s : Shashal panggil kuih ni "kangaroo".

2 comments:

  1. cantiknya rupa macaroon tu miss mirror.bestnya terror buat sendiri.kuih yang kita buat sendiri mmg jauh lebih sedap drpd yg dibeli.:)

    ReplyDelete
  2. Win - cuba la, tak la sesusah mana.. asalkan kita dah dpt merentasi rintangan pertama (mengasingkan telur putih & kuning). ;)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...