Monday, April 18, 2011

Kekecohan Blogspot Yang HARUS anda tangani & Inilah cara menanganinya sebelum blogspot anda terkubur

En Matsomherbs buat kecoh lagi... so I pun tolong kecoh-kecohkan kepada anda pula. Mana la tau kan masin plak mulutnya tu, melopong plak kalau blog kita hilang tak semena-mena. Kalau nak tau apa yg dikecohkan.. sila la klik nama beliau di atas. Macam biasa, I malas nak ulang tayang cerita.

Sebagai solution, I berikan cara-cara untuk anda "menyediakan payung sebelum hujan".

CARA-CARA MENUKAR EMAIL ADDRESS PADA AKAUN BLOGSPOT DARI YAHOOMAIL KEPADA GMAIL

Mula-mula sekali mestilah kena sign up satu email address dengan google dulu.
Bila dah selesai semua... pegi pada BLOG ANDA

Mula-mula : Sign in macam biasa.
Kedua : Klik SETTING
Ketiga : Klik PERMISSION
Keempat : ADD AUTHOR
Maka anda taip la alamat "akaun email google anda yang baru" anda create tadi ---> dlm kotak INVITE tu.

Itu saja.. pastu pegi balik pada email anda... ACCEPT INVITATION.

Jika tak faham boleh bertanya. Saya akan free sebelum maghrib saja. Malam ni sibuk nak membaking lagi.. Wah! Konon!

12 comments:

  1. wahhh membaking plak dah...
    ble join?

    ReplyDelete
  2. Kengkawan - join ler.. Meh! Buat macaroon.

    ReplyDelete
  3. http://linmdnoor.blogspot.com/2011/04/google-ingin-memadam-pengguna-blogger.html

    Dia lah yg kedua memulakan kekecohan itu.

    Linmdnoor pula merujuk seorang lagi blogger.

    Aku cuma TERKEJUT. Aku nak cuba macam yg kau sarankan tu. Tapi macam tak jadik2 pulak ni....

    ReplyDelete
  4. Apa yg tak jadinya tu En. Matsom.. kan senang je tu? Buat email baru guna Gmail. Pastu kita invite diri kita sendiri utk jadi Author pd blog kita guna Gmail yg baru kita create tu.

    ReplyDelete
  5. Ko dah buat ke?
    Kenapa bila aku masukkan emel baru, dia suruh Create blog baru pulak?

    ReplyDelete
  6. EN MS - dah settle dah aku punya. Bila dia suruh create tu.. mmg kena create (sbb ko adalah AUTHOR baru yg dijemput oleh diri sendiri) atau dlm erti kata lain.. ko (email yg baru tu) blom pernah ada blog sebelum ni.. Teruskan je arahan2 yg disuruh tu... Pastu settle.

    ReplyDelete
  7. MASALAHNYA....kod yg dihantar melalui handphone tu tak boleh diterima.

    ReplyDelete
  8. pesal plak aku punya takde plak kod2 ni semua.. aku pun pelik, aritu si Ain pun kena buat verification melalui hp. Aku punya tak yah plak.. miracle..miracle..

    ReplyDelete
  9. OK aku dah terima KOD tu, dah 10 kali baru jadi. Masalahnya blog lain pulak
    akumatsom.blogspot.com kah kah kah!
    Banyaknya blog aku
    Macamana nak import ke situ pulak ni?

    ReplyDelete
  10. Aku takyah import pun.. guna je blog yg ni then time aku sign in.. aku guna Gmail account yg baru create td.. (cuba tengok profile aku skrg kan dah lain).

    ReplyDelete
  11. Kau lihat, teman2 blogger kau akan kecik hati, krn kau tidak jadi follower mereka lagi. Kena cari satu persatu semula.

    Dan aku telah berjaya pada jam 3.00 pagi!

    ReplyDelete
  12. Pesal pulak... aku tak delete lagi pun account Yahoo aku tu. Aku biar je ada 2 author. Kenapa mesti perlu didelete? Tak rela aku kehilangan DRAFT2 dlm account blogspot aku tu.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...