Thursday, January 19, 2012

Nasi Bariyani Dag Dig Dug...

Untuk penggoogle Resepi Nasi Bariyani sila scroll down....utk pegi terus kepada resepi... sbb I nak bercakap2 benda secret dgn my follower ni.. top secret.. :D
Semalam jantung I dag dig dug.... Mungkin ada orang mengumpat I la kot. Sila mengaku.. kalau tak, I tak maafkan. ;D

Then I capai telefon....call kakak I yg rutin tugasannya memang kena menghilangkan gundah gulanaku itu, rupa2nya jiran kami kat kampung 2 orang meninggal serentak minggu ni.....Al-Fatihah. Takziah kepada ahli keluarga mereka.. (Dasyat ... org2 kg yg meninggal, kita plak kat sini yg dag dig dug... dah mcm Ketua Kampung plak Kak Mirror ni kan......lol...).




Terlupa nak bubuh pewarna... :D




Resepi lunch kami hari ni menyelamatkan I dari terus terperuk kat dapur... sbb ianya ringkas je.
Ok puan2.....Selamat mencuba resepi & jgn mengumpat orang...





p/s : Masak nasi bariani telur ni sebab "terpengaruh" dengan menu Mama Miraki itu ari. Tapi resepi I ni penuh dengan sessi penderhakaan... byk benda dah abis..

RESEPI NASI BARIYANI TELUR :

Sebelum tu rebus dulu telur - kupas - masukkannya pula ke dlm bancuhan sebijik telur yg telah dipukul bersama dgn serbuk cili (tapi I guna sos cili) + bwng putih cincang + garam + perasa + dan I memandai2 bubuh tepung jagung sbb bancuhan ni terlalu cair... hehe..
Goreng telur rebus yg telah bersalut dgn bancuhan telur tersebut hingga kekuningan.
Jika ada saki baki bancuhan telur - buat telur dadar dan hiris nipis2. (Nanti boleh tabur atas nasi... sedap tau!).


1) Dlm periuk/rice cooker yg telah panas masukkan minyak.
2) Campakkan rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang and so on)... patutnya masukkan sekali garam masala tp takde stok.
3) Masukkan hirisan bwng besar.
4) Masukkan bwng putih yg telah ditumbuk lumat, masukkan cili hijau yg dipotong2.
5) Masukkan yogurt (tapi I tukar kpd susu + titisan lemon).
6) Masukkan daun ketumbar..(tapi I guna coriander leave yg kering dlm botol spt gambar atas tu).
7) Masukkan rempah bariyani .. garam secukup rasa.
8) Masukkan biji gajus jika suka (tapi I tak bubuh sbb gajus yg ada pun dah expired.... gara2 "tersgt rajin" di dapur.... sampai brng byk yg dah expired tak terpakai .:D)
9) Biarkan semuanya layu dan sebati...then masukkan beras yg telah dibasuh & air secukupnya. (I guna beras basmathi Faiza... 2 cwn beras : 3 cawan air).
10) Biarkan hingga nasi masak (jika menggunakan rice cooker, tak susah sgt). Curahkan secara rawak pewarna oren (I plak... terlupa nak bubuh tadi).
11) Setelah masak," kebumikan " telur2 rebus yg telah digoreng tadi ke dalam nasi. Campakkan sekali hirisan telur dadar. Gaul2 kan. Taburkan beberapa ketul mentega ke atasnya.
12) Tudung periuk sekejap utk sebatikan mereka. Agak2 nasi dah cantik.. Then matikan api.


*Saffaron I tak letak sbb takde..




LAUK - I buat daging bariyani je.. ingat nak buat dalca.... tapi rempah kari dah abis plak.


3 comments:

  1. Sedapnya nasi beriani..pernah buat juga tapi tak sesedap nasi beriani gam johor asli..hihi

    ReplyDelete
  2. patut akak dag dig dug gak masa nak kesini tadi,ada nasi baryani ghupernyer..
    biasa tu pat masak2 ni mesti termenderhaka sikit..almaklum laa kalau dapur kita cam dapur rancangan 5 rencah 5 rasa tu mau duk kat dapur ajer..
    ajak akak makan tak nie..kalau idak akak balik dulu...miahahaha

    ReplyDelete
  3. DR SIRNA - Barini gam mmg sedap.. tp yg lecehnya periuk tu nk kena gam dgn kanji.. tu yg malas.

    KAK ASMA - Eh jgn la blk dulu Kak.. jemput2 makan..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...