Thursday, January 26, 2012

Rasa dia macam jajan ber"MSG"....

I memang tertinggal keretapi..
Orang lain tentu dah lama makan arrowhead ni kan...
Arrowhead atau pun nenek moyang I panggil "water chestnut",  "China Ngarku" ataupun boleh juga dipanggil sbg  sengkuang cina adalah satu makanan berkhasiat sebenarnya.... walaupun rasa dia lemak2 sedap  macam jajan crunchy2 yg I beli kat petrol kiosk semalam..... tapi ia mengandungi kalsium, vitamin B dll...  Good idea kalau nak "menipu" anak2 kita yg suka sgt mkn jajan yg kurang berkhasiat.




RM1 je sebungkus besar ni.. Sebelum ni takut nak beli...
walaupun ramai blogger dah mempopularkannya..
Entah la... kita suka was2 kalau  nak makan benda2 yg 
emak kita tak pernah makan.... mana la tau makan2
tetiba innalillah..... wakakaka..... tapi 
semalam... tawakal je..




pasni bleh tanam.. ;). tapi benda ni sebenarnya
hidup dlm paya... rumah I tanah bukit plak..




deep frying... biar dia crunchy... tak 
crunchy tak sedap..... .( tapi jika nak masukkan 
dlm sup pun sedap diorang kata...)  lunch ni 
nak cuba...



"Rasa dia macam jajan" kata IRP...

Boleh dimakan begitu saja ataupun taburkan dgn 
sedikit lada sulah...

6 comments:

  1. pernah mkn sengkuang cina ni kat kedai mkn..diorg buat dessert nama ruammid..sengkuang tu direbus dulu pastu disalut ngan tepung pulut rasanya..crunchy sangat rasa dia..sedap..i ada angan 2 nak beli juga..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo yes I remember.. I pernah terbaca kt entry u ttg perkataan "ruammid" itu ari klu tak silap.. OIC.. sengkuang cina ni rupanya.

      Delete
  2. kata kawan saya...dia buat sayur
    goreng..macam sayur2 biasa yang lain..sedap gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye? Nak cuba la nt.. (itu pun klu Jusco ada jual lg).

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...