Tuesday, March 27, 2012

Mummy Gee - sedap la kuih ni... thank you!!!!

KUIH BINGKA KELAPA

Thanks Mummy Gee sebab mencadangkan MM resepi ni.... sangat la sedap !!! I loikeeeee..... Dah la tgh hujan2 mcm ni... minum dgn hot chocolate lagi! Even mungkin hasil yg I buat ni tak la sejelita yg Mummy makan kat Kay Ell nun, sebab dah cuba mem"perang2kan" dia pun tak perang2 warna kuih ni  even dah bakar 1/2 jam... putih je gitu, tapi ok la pada I.  As long dalaman dia masak. 


ketika dlm proses memasukkan adunan ke dlm acuan (MM takde acuan tembaga, so guna je la acuan cheese tart cikai ni)
Ok! Ini dia hasilnya... memang sedap!


Vote Miss Mirror for this category..
(Vote start from 23 Apr -13 May 2012)... thank you ;)



Resepi Kuih Beko / Bingka Kelapa
 Resepi : Kak Wan (credit juga untuk Mummy Gee)

Bahan-bahan 200gm kelapa parut putih 
80gm gula pasir 
150gm tepung pulut 
1 biji telur A - di pukul ringan
 4 sudu besar air
 1/2 sudu kecil garam

 Cara-cara : 

Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata. Masukkan telurdan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun. Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas. Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.

OK selamat berniaga puan2!! Sebijik jual 50 sen.  Utk adunan di atas dpt dlm 11 biji acuan cheesetart.

18 comments:

  1. Sedapnyaaaaaaaa!!!! I rasa kat kedah ada kuih tradisional mcm ni panggil kuih Dangai. rasa dia liat liat lemak manis masin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Pengantin baru!!! How're u dear? Selamat Pengantin Baru ye.
      Kuih dangai? I pun mula menyangka kuih ni kuih dangai Eny...tp beza dia, sebab bubuh telur..dangai tak perlu telur.

      Delete
    2. wah! laju sungguh MM mencuba resepi ni. Mummy pun x de acuan tembaga, pernah buat dulu kuih ni pun guna acuan macam MM tu....sedap makan panas2 kan...nyum nyum...harus beli pagi esok ni.

      Delete
    3. Memang sedap Mummy, sangkakan tak guna acuan tembaga tak menjadi.. anak dara MM pun suka. Diorang tertanya2 "kuih apa yg cantik ni Mama?". Hehe..

      Delete
  2. Sedapnya...JS suka kuih ada kelapa ni...Bole cuba weekend ni.

    ReplyDelete
  3. nnt nak terai lah! hehe
    mintak2 jadik! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiru bulat2 ikut resepi, gerenti jadi Wani. Good luck dear..;)

      Delete
  4. nampak sangat gebu dan sedap

    menu senang.. nak try

    ReplyDelete
  5. cantik kejadian kuih mu MM..rasa cam kuih dangai tak MM..hb akak mesti suka sbb dia kalau ada kelapa ajer suh buat lempeng kelapa..goreng garing garing..sedap..boleh gak cuba bile bile nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmmmm....mcm tak berapa sama rasa dia dgn dangai Kak Asma. Dangai agak kering, yg ni lembut di dlm. Harus dicuba utk hubby akak, tp kena tanya gak dia sama ada suka tak menu2 manis... Ok selamat mencuba kak!

      Delete
  6. Nampak mcm sedap...senang pulak tu menu dia...nak cuba la nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALIDA - Memang sedap dear... silakan mencubanya. ;)

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...