Tuesday, April 24, 2012

Nasi Ambeng Uda dan Resepi Kek Sarang Semut Tanpa Perap

Assalamualaikum and morning!!! 

Mood yg ceria pagi ni.  Harap anda semua pun ceria2 hendaknya.
Minggu lepas sebenarnya banyak tempat makan menarik yg I kunjungi di sekitar JB ni, tapi tak kan semuanya nak masukkan dalam blog kan, lagipun  semua tempat tu I pernah buat review sebelum ini.   So, kita layan gambar je la instead of buat review, sebarang persoalan boleh bertanya.

*thanks kpd yg telah mengundi blog ini.   sebagai balasan kepada anda, hari ni I galikan satu resepi rahsia turun temurun  seorang sahabat lama,  Datin Y - pengusaha kuih muih iaitu resepi kek  sarang semut tanpa perap (selalu I buat nak kena perap 4 jam baru dpt sarang yg cantik)... pepagi buta I dah call Datin Y semata2 untuk memohon restunya berkongsikan dgn anda semua.  Moga Allah memberkati keikhlasan beliau.


KEK SARANG SEMUT (credit Datin Y)

A = 1 cwn gula pasir + 1 cwn air (jadikan gula hangus)

B =  1cwn butter + 1 cwn susu pekat + 1 sudu kecil vanilla (putar sampai lembut)

C =  1 cwn tepung gandum + 2 sudu kecil soda bikarbonate (ayak)

D = 5 bj telur A (pukul kembang)



CARA-CARANYA
pukul telur - kembang & gebu - masuk C - kacau rata
masuk B + A - kacau rata
bakar 180'C...api bawah...45 min @ sampai masak




Nasi Ambeng UDA yg kami nikmati sebelum shopping di Angsana
Akibat terlalu mengidamkan kuih koci labu dan amat payah utk mendapatkan stok kelapa di taman perumahan I ni,  - I memesan kuih ini dari AMY semalam..
anak2 sgt suka, thanks Amy menghantarkannya ke rumah..
ABC - di UDA


2 comments:

  1. MM,
    akak dah vote,harap2 betul laa ya
    semuga berjaya..
    nasi ambeng buat akak teringat2 kampung..
    agak2 buat jualan masa bulan posa sok laku tak yer..

    akak salin sekali resipi kek sarang semut tu..suka!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Asma sbb vote... MM tau, akak mmg baik ati.
      Nasi ambeng insyaallah laku kak, janji sedap.

      Salin ler resepi kek sarang semut ni, buat bisnes tau! Mudah2an bertambah2 rezeki kwn MM yg bagi resepi ni.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...