Friday, September 14, 2012

Muka Senget Sebelah - Adakah kerana tersampuk? :D

Oh ya... 2 hari lepas adikku menelefon...   muka si polan yg dia kenali dah senget sebelah.  Cemana nak buat?.     (Wah!  Sejak bila aku jadi pakar rujuk ni..   Tahniah la kepada aku :D ).    Tapi oleh kerana masa tu masa sgt mencemburui aku... aku cuma sempat mengarut..  


"Mungkin kena antu kot"  sambil bergelak panjang... Ish nonsense je kan...  Aku gurau je tu sebenarnya.

Ya aku bleh jawab ala2 doktor  tapi Pak Google la  yg tolong jawabkan.... maka  baca jawapannya ni ye..


"If you have Bell's palsy, the muscles in your face become temporarily paralyzed. It usually affects just one side of the face. Symptoms appear suddenly - you can't shut your eye and your mouth droops. Symptoms are usually worst about 48 hours after they start. 

Scientists think that a viral infection makes the facial nerve swell or become inflamed. You are most likely to get Bell's palsy if you are pregnant, diabetic or sick with a cold or flu.  Three in four patients improve without treatment. With or without treatment, most people begin to get better within 2 weeks and most recover completely within 3 to 6 months."  -  credit to :  http://www.nlm.nih.gov


Kalau tak paham B.Inggeris meh aku terjemahkan.. org yg kena muka senget ni selalunya berlaku pd yg mengandung, penghidap kencing manis atau org yg selsema.


No wonder la kwn adik aku ni  bleh kena... orangnya tgh pregnant.   Kesiannn......









Ok bentuk2 sakitnya yg jelas  adalah spt  berikut :  dicopy dari forum cari..

# rasa kepala sakit, mata belah kiri asik berair dan telinga belah kiri pun sakit. . hari yang sama jugak  bila bercakap rasa cam mulut tu senget ke sebelah kanan. masa ni  ingat biasa2 je. esok paginya bila bangun tido time nak gosok gigi.. bila  nak buang air kumuran tu (kira muncung kan mulut la masa ni)  dengan jelas dapat rasa mulut tu senget ke kanan. pastu  gi double check depan cermin.. try cakap2 senyum.. memang mulut tu senget ke kanan. masa ni memang badan rasa nak demam dah.. tp badan tak panas cuma sakit tekak mata kanan berdenyut dan telinga kiri pun still sakit cam hari sebelumnya. bila  try saja2 nak kenyit mata.. cuma belah kanan je  leh buat yang belah kiri tak boleh."



Ok.. dah dpt ko bayangkan sakitnya tu cemana kan....
Ok now ckp kat kawan ko tu.. jgn risau2..... gi  je spital,  3 minggu lg sembuh la tu.   Cuma nasihat aku satu je.... kurangkan/elakkan la makan sayur2 sejuk.   Elakkan juga mkn benda2 yg bleh bawa angin.   Jgn tido asar.

4 comments:

  1. Assalam,

    Teringat pernah kejadian pd mamawana sekitar study dlm tingkatan 3. Dlm masa lebih kurang semingggu ajer terjadi begini. Balik sekolah baca alquran..setiap kali baca alquran mulut jadi senget sebelah sampai susah nak baca. Tapi alhamdulillah seminggu ajer perkara begitu hilang/sembuh dgn sendiri. terkena sampuk kut.. heee....almaklumlah kadang2 kelas ganti dibuat dlm gereja. Nasib muka tak senget sebelah. Mulut jer herot kejap time ngaji. Aku berlindung dgn Allah dari syaitan yg direjam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Mamawana..

      OIC..... time mengaji je?. Pelik tu Mama. Mujur hanya seminggu.

      Delete
  2. MM Siadik penah kena Bell's Palsy ni masa umur 6 bulan... JS yang stress tgk masa tu. Alhamdullilah seminggu dok spital baik.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...