Rakan-Rakan Seperjuangan

Saturday, April 6, 2013

Florentine Cookies Recipe - kuih raya pilihan 2013

Kita akan bincangkan lagi barisan kuih muih yg dijangka hot untuk perayaan pada tahun ini...  Undian pertama I rasa ialah florentine cookies..    Tak tau la kalau you all ada cadangan2 lain..   Frambozen kenari  dah melalui zaman kegemilangannya  masa zaman2 kelahiran si Ain *16 taun dulu  skrg Florentine pulak mengambil alih.

*typo - ain baru tkt 2 da.... 15 taun baru..


Pernah makan tak?.
I rasa pernah makan sekali kot..
masa CNY hari tu..
bukak2 hamper tengok ada satu coklat bertanda HALAL..
macam bepang tapi crumble2 dgn almond + kuaci bunga matahari..
dibawahnya ada lapisan coklat..   ternyata memang sedap!!.
Makan sekali... nak lagi... nak lagi sampai tak boleh nak stop.. :D






Resepi Biskut Florentine  (credit to SITI ROHAYA)

200 gm tepung florenta
200 gm kepingan badam hiris
100 gm kuaci hijau
20 gm bijan hitam
- bakar semua bahan kecuali tepung..bakar 5 minit.
- pastu gaulkan dgn tepung florenta.
- alas loyang ngn baking paper dn ratakn nipis2..
- panaskn oven dulu..160'c..
- bakar 10 minit.
- potong masa panas2.. dan sejukkn.  Jgn  potong bila dah sejuk ye..... keras kejung.


Lain2 resepi, boleh juga jenguk  di blog ini.. tapi versi mat saleh.




8 comments:

  1. As salam kak sam n_n...moga sihat2, ..happy2 slalu Aamin,..

    16 tahun lalu,..dah lama rupanya,..ingat baru 5 tahun lalu ke plng lama,...tp sadissss,..tk pernah jamah pun,...kalau jamah pun mungkin tk kenal yg itu fk,...masaitu,....heheheh,...

    *** tahun ini budget nak meriah dgn kuih muih raya,..tak tahulah tercapai kee idok,...raya kat kl ini mana pie mana sgt,....so duk umah marilah kita mengunyah ramai2,..supaya hati terhibur,..heheheh,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Eila...
      16 taun kot rasa2nya..... ingat2 lupa... hahaha... tp mmg dah lama dah.. sbb teringat masa mendukung Ain berjumpa member yg jual FK tu kat tgh2 kotaraya semata2 nak merasa.

      Betul3... mcm2 cara kita menghiburkan ati.. dgn mengunyah pun salah satu antaranya.

      Delete
  2. awal tu fikir biskut raya... kat sekolah saya belum ada lagi yang ambil tempahan, jadi selamat lagi duit saya...

    ooo biskut ni namanya macam ni ye? penah makan masa di JB dulu.. sedap la.. sam, nak sikit nanti boleh.... tapi sekut raya kalau setakat tahun lepas, mmg tak boleh beli byk, sebab saya je yang makan.. suami dan naim tak suka.. elok tahun ni saya beli dua balang je utk rumah sdiri, cadang kalau orang datang...

    beli utk bawa balik jg berbaloi, banyak yang habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan Aisy... lagi2 kalau yg lapisan dia nipis, crunchy2.. Sedap betul! Hopefully next CNY atau this coming raya, jiran tu bagi hamper yg sama.. hahaha.. boleh la I post kat Aisy.. (tapi pos gmbr je la... hehe).





      Delete
  3. Amboi Sam, Advance semua bab!
    Ari tu bab baju raya
    la nie kuih raya..
    syabas beb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong - entry je yg advance..
      buatnya belum tentu..
      Ini just suggestion je utk penjual2 kuih di luar sana
      kot la diorang nak try and error kat kitchen, at least
      ada la masa beberapa bulan sebelum jual pd customer.

      Delete
  4. MM..nnt u dah buat sekut ni pos laju satu balang kat i..hiks,,:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I tak rasa I akan buat la Dr. Kalau jumpa org jual maybe I akan beli, lg sedap.

      Delete

Terima kasih atas segala komen yg ditinggalkan... Puan Mirror akan membalas kunjungan anda bila berkelapangan.