Saturday, April 6, 2013

Keajaiban...

Doa seorang ibu memang ajaib....
rajin2 la kita mendoakan yg baik2 untuk anak-anak kita..
rajin2 la kita berbuat baik kepada ibu/ibu mertua supaya mendoakan kita yg baik2..

You all terbaca tak kisah pemuda dan keajaiban di dewan peperiksaan?.
Kepantasan dia keluar dari dewan membuat guru bertugas tertanya2
benarkah dia dapat menjawab semua soalan.. (menurut kisah tersebut, pada malam
kejadian, beliau tak sempat buat revision sebab menjaga ibunya yg sakit).

Berkat dari pengorbanan itu, keajaiban Allah pinjamkan untuknya...
di mana waktu  menjawab soalan2 itu bagaikan ada bayangan lembaran buku
terbentang di hadapannya.. maka mudahlah dia menyalin semua jawapan2 itu..
Begitu la ceritanya.... sama ada kisah benar atau rekaan sekalipun, sama2 la kita ambik ikhtibar..
bukan nak suruh you all berhenti dari study maut dan menunggu sebuah keajaiban... oh tidak..
Study la bersungguh2 ye adik2..
Moralnya di sini ialah....  sentiasalah berbuat baik dengan kedua orang tua..
Malah bukan je orang2 tua, guru2 pun sama penting utk dihormati..
mudah2an berkat ilmu yg kita dapat..



I pun nak ucap terima kasih kat you all itu ari
yg mendoakan Shashal dalam examnya... (kecohnya mcm Shashal ambik SPM la pulak kan ai ni..hahaha).
.dan atas doa2 kalian itu... keajaiban telah berlaku..
Shashal telah mampu menjawab soalan dengan baik... (mungkin atas berkat dia pandai jaga ati I (ibunya) jugak la kot..hehe.....   anak bongsu kan memang manja).

Meski tidak la the best... tapi ok la jugak utk subjek agama itu.... almaklum, kalau nak dipikir dari segi
kurang lancarnya dia membaca jawi... kira bersyukur dah dapat result yg sebegitu.. (mungkin dia guna kaedah ala buku "Peter and Jane" - menghafal perkataan).  Takpe2 Dik.... nanti kita struggle lagi ye
utk dapat the best...  Aamiin... Mama will always on yr side...


Ok la.. itu je nak cakap utk adik2 cumil yg masih study di luar sana....   Jumpa lagi!!!


*gmbr atas tu... kerepek pisang hasil tani belakang rumah... IRP mengidam nak makan, gigih la bininya menyagat depan kuali ptg smlm..





8 comments:

  1. Sungguh doa seorang ibu tiada hijabnya. Jadi bila nak marah anak pun kena hati-hati dgn lidah kita. Kerana ia akan jadi sebagai doa.

    Syukur Shashal dah berjaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie - t.kasih... sebenarnya idok le sampai deanlist result dia..,..hahaha... tp ok la jugak kalau nak dibanding dgn sebelum2nya.. sbb jawi dia masih lemah.

      Delete
  2. doa dari mak ayah tiada penghadangnyaa...

    sedapnya kalo makan kepek pisang sambil tengok tv atau time baca majalah...sedar2 dah abiss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda - mmg sedap.. tapi nak membuatnya tu.. alahai.. berpanas depan kuali. Nak beli yg ready made kdg dpt yg lemau plak..

      Delete
  3. congrates shashal...betul tu miss mirror rajin2la kita berbuat baik kan krn pahala itu tetap ada utk org yg suka berbuat baik...
    *kerepek pisang itu is my fav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Win....

      I tau you suka kerepek pisang.

      Delete
  4. Sam,

    gamaknya kalau Yong teringin boleh pos ke sini ker?
    please please... (*ala2 pussy in boots sambil kenyit mata)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong - sampai ke Bahrain kot2 jadi kuih sagon (berderai2)..... hahaha..

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...