Friday, May 23, 2014

Entry "mengumpat" Rakan Mayaku (tazkirah jumaat)

Assalamualaikum w.b.t and morning!!
Tazkirah jumaat telah kembali..
"Ustazah Mirror" nak cerita pasal REDHA hari ni..
baca tau!.



Di malam nan sepi begini
Tetiba terkenang kisah sahabat mayaku yg pernah 
kehilangan orang tua tersayang sejak keciiiik lagi..
hidupnya sgt berdikari sbg anak piatu..



MAKA atas keredhaan itu puan-puan... 
kulihat (malah beliau sendiri yg declare)
hidupnya kini bahagia..
Allah ganti dengan suami yg dah la hensem 
penyayang plak tu..  anak2 yg cumil2..
ibu mertua yg very caring!!!.  Tinggal sebumbung ngan MIL
beliau ni... ko tau??.   Tapi nampak very de bahagia you all!!.  
Ko ado??. (Eh aku ado.. cuma tak sebumbung jelah... kekeke).
kisah redho2 ni.. mmg beliau yg mengakui..
bukan aku yg saja2 create story..
atas redho kehilangan ibu sendiri... Allah ganti ibu mertua 
yg penyayang, kasih tak bertepi... beliau kata..



Begitulah puan2...
konsepnya di sini ialah REDHA or REDHO..
Bila kita redho...  Allah akan ganti dgn yg best2..



kalau tak mlm2 mcm ni membersihkan telinga anak.... mmg takde can la..
nt dia ckp... "geli la Maa.."  pastu mengelekek2 ketawa.. so kena tunggu
diorang tido mcm ni.. baru OK sikit Mama "bukak spa".. 
Oh ya, losyen tu bukan utk masukkn dlm telinga.. tp sental daki2 kat
pelipat2....  supaya anak Mama jd makin hensem dan jelita..


Redho la ya puan2 atas segala apa yg telah ditakdirkan atas 
kita.... tak kira la apa jua pun takdir hidup..
Terbaca tadi kisah Makcik penjual kuih yg cuma untung RM5 
sehari tapi wajahnya penuh redho bak ahlil syurga!... benar2 menginsafkan..
kita ni kdg... bila jual baju on line.. untung RM7 - RM8 pun.. 
kita berkeluh kesah.. padahal bukan pun sampai kena berpagi2
mcm Makcik tu menguli tepung...  heeee insaf aku!.





"KALAU KITA REDHO dan BERSYUKUR.... ALLAH AKAN TAMBAH DAN GANTI tau abang!.  I pun nak jadi insan yg selalu redho la Abang...".   Berkobar la aku ckp dgn IRP aritu sbg azam baruku....  pastu dia jwb apa tau... 

"Ya la.... I pun selalu redho tau kawin ngan you... mudah2an Allah "tambah..bini.".  sambil2 tersengih....  Heeeeee sabo je ler... somi I!!.



p/s :   harap2 teman FB aku ni... jgn ler maree pulak Kak Mirror dah MEMblogkan kisahnya kat sini...  haha. Jgn maree dik ye... nt muka you yg cun tu jd cepat krepot plak kalau marah2.


















2 comments:

  1. untunglah..kan..mak mertua kita bru balik dr singapura..sblum pergi hari tu dah bg duit bju raya..cuti sekolah ni...bru nak shopping baju raya...tiap thn gitulah mil kita...biasa bg pd cucu.2..nya termasuk pd menantunya...heheh...tak tya pun kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboiiiii Akak!!. Tp saya tak jelous pun.... sbb mertua "kita" pun sama......dermawan. :P

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...