Monday, May 26, 2014

Resepi Oat Choco

Orang lain dah lama share pun resepi ni Makcik!.   Kita je yg tertinggal keretapi. So, Makcik pun nak share le jugak untuk kengkawan Makcik kat belog  Resepi Oat Choco or OAT COCO ni yg ai perolehi dari Negaraku Brunei Darulsalam fanpage. (T.kasih atas perkongsian). 


Dan dgn memandai2nya telah kualih bahasakan kpd Bahasa Malaysia sepenuhnya
Sukatan?.  rahsia... kekeke... sukatan mmg dia tak bagi, pandai2 la kita ikut kepakaran sendiri... tapi bahan2nya adalah spt berikut :-

Bahan-bahan
Oat, Nestum dan Coklat Putih

CARA 
  1. Sediakan oat dan nestum sama banyak
  2. Cairkn coklat putih secara double boil
  3. Satukan nestum dan oat tuangkan coklat,  gaul menggunakan sudu kayu ratakan adunan dalam bekas yg dilapik plastik (guna acuan plastik yg selalu kita guna utk buat homemade coklat tu is better, so takyah susah payah nk potong)... sejukkan dlm freezer dlm 3-5minit keluarkan.

*coklat putih jgn guna byk sgt.... just sekira2 utk melekatkan oat + nestum, kalau tak... biskut tak ranggup.

pic credit kpd page Brunei


Nak buat la nanti..... oat pun ada sebalang penuh takde yg makan, nestum pun ada 2,3 pkt kecik, coklat putih je blom beli.  



nota penting  :   Pada firasat Makcik Mirror.......   mesti kena bakar jugak la at least 10 minit mcm kita buat biskut cornflakes madu tu (once dah keluarkan dr freeze)... kalau tak, mcm mana nak bg dia crunchy... betul tak?.



RESEPI KEDUA

Hasil muzakarah.... ini pula resepi kedua yg didapat dari sorang teman FB.


"Sy gunakan coklat masakan putih 1 bar (dicairkan dgn kaedah double boiler)
Sediakan anggaran 2 cwn nestum. Tuangkan coklat ke dlm bekas, tuang satu cwn stgh nestum gaul rata2.. pastikan semua nestum diselaputi coklat, lenyek2 dgn sudu, tuang baki nestum sikit2, gaul lenyek lagi, tambahkan nestum jika perlu. Kemudian tuangkan dlm acuan tekan hingga mampat.. Masukkan dlm peti ais, sy letak tempat beku (est time 15mnt). Saya guna nestum sahaja tanpa oat sebab tu ranggup sbb tekstur oat itu sendiri memang lemau".

9 comments:

  1. wah boleh buat nti..semua bhn tu ada...senang ceritakan..MM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knor buatkan saya je la.... malas la saya nak beli coklat masakan tu. :D

      Delete
    2. Ada tengok resepi ni kat fb. Sukatan setiap bahannya 100g.
      Rasa cam nak buat je utk raya nanti. Kiki :p

      Delete
    3. Kak Mirror nak cuba resepi yg kedua sbb nampak kakak kat FB tu buat mmg menjadik.

      Delete
  2. Fyi, sy bakar oat dan nestum sebelum campukan dlm chocolate cair..alhamdulillah oke..tp sy lebihkan nestum dr oat

    ReplyDelete
    Replies
    1. YSHACHANTEK - Terima kasih atas perkongsian tip.

      Delete
  3. Fyi, sy bakar oat dan nestum sebelum campukan dlm chocolate cair. .alhamdulillah oke. .tp sy lebihkan nestum

    ReplyDelete
  4. Fyi, sy bakar oat dan nestum sebelum campukan dlm chocolate cair..alhamdulillah oke..tp sy lebihkan nestum dr oat

    ReplyDelete
  5. resepi yang simple & mudah nak buat. tq for sharing =)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...