Sunday, June 1, 2014

Duduk jauh-jauh bau wangi, Duduk dekat-dekat bau busuk??. - Tip Menantu Mithali

"Cuti kan lama... napa cepat2 nak balik?.".  Tanya Mak Mentua aku..


"Takpe la Mak, biar dtg kejap2... nanti bau wangi!!!". Kataku.. bergurau disulami satu senyuman gedix. Wahhh gitu!.  


"Ha'ah... betullah nanti bau wangiii!!.  Sejak **** (nama panggilan manja aku kat kg... haha.. manja la sgt!!) dah lama tak balik, Mak rindu ngan ****".  katanya ketawa.. tanda berseloroh.





tolong ingatkan aku, next time - bwk perfume balik kg.. Dr B book yg ni..



Ya ke kalau dtg kejap2 bau wangi ala2 5th Avenue ni??.   Selalu datang nanti bau bunga taik ayam?.   Mitos je kot!!.   Bergantung pada cara mana anda menangani satu2 perkara.  


Sebenarnya kat donia ni, nak meraih pahala bukannya susah.... tengok muka orang tua pun dapat pahala yg banyak... sebab tu la cabarannya memang banyak... antaranya akan timbul ler madah pujangaa sedemikian rupa hasil cemburu buta dan manipulasi syaitan yg takut kita nak masuk syurga.  Jadi, kalau you all jumpa dorang.. belek2 la wajah mereka ye.  Biarkan syaitan2 itu menangis tak berlagu sbb anda bakal dpt pahala yg banyak.

takpe la jadi bunga taik ayam pun...  siapa tau.... kuburmu bakal sewangi rose2 di taman..



Oh ya, ni ada satu tip yg aku terbaca itu ari... untuk panduan gadis2 yg kegusaran menunggu hari bahagia nak duduk dgn mentua.


"Jangan sekali-kali cerita keburukan suami pada mertua, sebab normally tiada ibu yg tidak kenal akan anaknya sendiri, jadi hal2 rumahtangga seeloknya disembunyikan, melainkan dah tahap kronik...maka boleh la minta jasa baiknya sbg pihak ketiga utk meminta khidmat nasihat".


Ye.... cerita je yg baik2 ye.  At least tak menyusahkan jiwa raga mereka.


p/s  :   Aku yg dok jauh ni pun bau busuk tau semalam..... huaaaa!!!. Sdg aku dukung2 si Buruk (kucing MIL) yg melengset2 sbb rindukan aku gamaknya, tetiba dia terberry!!.  Terpaksa aku mandi di malam2 nan buta.


*Utk Mira... I'm sorry tak dpt dtg ke majlismu.....  nt Cik M... story morry.









4 comments:

  1. betul MM, jangan cerita keburukan suami pada mertua..pada ipar duai adik beradik dia pun jangan.. pandai2 la setel sendiri..kahkahkah..kronik sangat kalau mendera tu kena la bagitahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mendera... report balai terus... hahaha.

      Delete
  2. Dekat busuk jauh wangi..xde masalah kalau mak mertua je..kalau sekali ngn ipar yg jd masalah..

    ReplyDelete
  3. Dekat busuk jauh wangi..xde masalah kalau mak mertua je..kalau sekali ngn ipar yg jd masalah..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...