Monday, June 9, 2014

Jeruk Madu Pak Ali

Nampak sebungkus benda berwarna putih yg IRP beli,
aku pun exited membukanya...
Aku imagine... tentu la RAMBUTAN yg dah dikupas kulit!.
Oh Mak!.  Terkejut aku!. Jeruk bawang rupa2nya..


Bagi yg suka jeruk.. mungkin akan menikmatinya bak jeruk buah pala..
tapi bagi yg jakon mcm aku ni...
bleh transformkannya menjadi sambal belacan..
makan dgn nasi panas2 
memang sedap you all!. Pedas2 manis.. 


Oh ya.. cara membuatnya..
biasa ler... mula2 kita buat la sambal belacan..
then kita hiris2kan jeruk bawang tu.. hiris nipis2..
masukkan ke dalam lesung..
tumbuk sekali dgn lada + belacan + limau nipis..
SIAP!!.





Beli kat mana?.
Uda -  depan Angsana kan ada butik2 yg banyak tu kan?.  
Dia deret2 kedai tu la..
depan Wadihana Islamic Steak House.
Mcm2 jeruk ada jual kat situ..









Oh yg ni menu larut malam..."pizza kampung" a.k.a lempeng daa...
permintaan IRP..
makan dgn ikan kering + sambal  terung cili padi (kat rumah ni
mmg tak laku terung, dorang makan sambal dia je.. ).




p/s :   You all pernah makan tak jeruk bawang tu?



6 comments:

  1. Pernah makan jeruk bawang putih yang ada dalam nasi kerabu. Sama ke tak bendanya ni? Kalau sama, sedap bagi saya. Memang biasa makan dlm nasi kerabu tu. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ada ye Aisy?. Selalu makan nasi kerabu terus telan je... tak perasan ada jeruk. Haha.. Rasa dia mcm jeruk buah pala..

      Delete
  2. X pernah makan. Jeruk buah2 tu pernahla..

    ReplyDelete
  3. tak pernah mkn jeruk bwg putih..
    klu tgok mmg tak beli pun..klu jeruk lain pntang tengok..

    lempeng pun sodap..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...