Sunday, November 30, 2014

Pisang Salai Berkeju - ole-ole Bandung

Ole-ole ole Bandung 
Baju pendek, potongannya serong
Ole ole ole Bandung
Baju pendek potongannya serong

Anak kambing tiup seruling
Kera jantan  pergi berdancing
Bukan pening sebarang pening
hati tertawan yang putih kuning





Pisang salai berkeju - ole2 bandung.   Pernah makan tak?.  Bagi yg dah biasa ulang alik Bandung mcm you all, tentu tak asing lagi dgn pisang  yg dihiris nipis mcm kerepek, disalai, disira gula dan ditaburi keju ni kan?.   Macam ai ni.. ala2 jakon ler sbb tak pernah jumpa lagi kat Malaysia Tahahairku yg tercinta ini.   Selalu kita makan pisang goreng cheese je. (pisang digoreng, asingkan.. tuang susu pekat, taburi cheese + coklat rice).


p/s :    Kalaulah ada orang bagi 10 bungkus, nescaya ai habiskan kesemuanya dua hari dua malam sebab sedap sangat. 


  




6 comments:

  1. Amboi sam..berpantun dua rangkap nampaknya..

    Dah balik dari bandung ke? Bestnya.. syokla syasyal gitu, dapat ikut mama jalan2..nak la satu pisang tu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la sayangg.. mana ada gi Bandung. Cuma tumpang mkn ole2 dari Bandung je.

      *itu lirik lagu Ole2 Bandung dari Datuk Ahmad Daud, Aisy.

      Delete
  2. Nampak sedap...pisang salai kat johor ni warna hitam dan bau asap je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ler Nafisa, Kak Mirror tgh buat kajian ni.. mcm mana dorang buat pisang salai x hitam tp sedap dan ranggup.

      Delete
  3. yer betul saya pernah pegi Bandung dan beli ole ole makanan kering macam ni... mula niat nak bagi orang, last last bedal sendiri... sapa nak pegi sendiri ke Bandung hahahaha

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...