Wednesday, November 26, 2014

Tak semua orang bernasib baik... wahai surirumah sila sujud syukur

I may not be the best mum.. 
not a perfect woman... 
and not an ideal wife..





but...  no matter what,
I always try to give the best
to my family and 
always will...  


Mlm ni nak bagi resepi SAMBAL TOTOK..(sorry tiada
dlm gambar.. sbb sedap sgt.. blom sempat snap dah abis)
walaupun tak glamer... tapi tentu lebih 
molek sikit kalau nak dibanding dgn memberi 
anak makan mee segera..
siannya Makcik dengar..


Makcik makan jugak.. tapi Makcik dah tua..
Mendengar ceritamu meruntun jiwa Makcik nan lara ini...
walaupun Makcik tak kenal..
angkara kebosanan cuti sekolah kat rumah, asyik makan mee 
segera je tiap hari... sbb rindu sgt ngan ibunya gi work.. 


(eh apa ayat aku ni?.  rindu dgn ibu.. mkn mee segera??.  Ah asal  korang faham sudah la... mungkin makanan tu buat dia hilang tensen kot?.   Alah.. mcm kita dulu2 masa duduk hostel).


Tapi nak salahkan ibundanya ayahnya 100% pun tak boleh..
mungkin budak tu beli sendiri kat kedai..
Tapi... tak logik la pulak kan.. bukan pandai drive pun.
Naik basikal pun blom tentu pandai.. apatah lagi naik kreta..


Entahlah...  takut Makcik nak cakap lebih2..
kang orang ingat Makcik busy body plak..
adalah lebih baik kita semua bagi solution 
pada ibu2  ayah2  (strike sikit perkataan ibu tu... asyik nak salahkan
ibuuuuu je... cuba sekali sekala salahkan ayah plak).. 
Ya... mari bagi solution pada ayah2 yg bekerja..
cara masak paling simple.. biar anak2 dorang tak terus 
makan benda2 merapik lagi niang rapik masa ayah2 dorang work..
kan itu lebih baik dari terus membebel..


Ini resepi Sambal Totoknya tu ye  tuan2... resepi jawa.



SAMBAL TOTOK

Ikan bilis dlm segenggam dua digoreng -asingkan.
Cili padi dlm 4 batang + cili merah seketul - goreng - asingkan.
Tumbuk.. sekira2 lumat cili2 tu..
Oh ai tambah sikit belacan ye tuan2..
siap!!!.


Sedap dimakan bersama sup.  Kalau malas sgt.. buat je sup telur ke..
sup ikan ke.   Mablesss...  Gorengkan ikan masin.   Bebudak mesti 
suka je.. bagi yg tak suka pedas.  Takyah sambal pun takpe. 
Rebuskan je telur.. kalau dah malas sgt.


Selamat mencuba.




nota busy body :    sebelum gi work.. bapak2, sila  sembunyikan dulu makanan2 yg tak berfaedah, gantikan makanan yg lebih berserat di atas meja, contohnya roti, buah2an dsbnya.  Sayangi permata hati anda..

Just my personal opinion.








































4 comments:

  1. Lama nya xsentuh megi mm.sepanjang mengandung 2kali bedal megi. 1tu sebab teringin 1lg sbb malas nk masak malas nk keluar makan.haha sian baby kan. Kikiki seb baek 2kali je.tu pun rasa bersalah.

    ReplyDelete
  2. siapa yg ajar resepi ni... ini sambal complete... cukup semua... sambal totok tu sambal yg simple (totok bahasa jawa bermaksud 'sahaja' atau 'only' yg bermaksud mereka hanya tumbuk cili 'sahaja' tanpa bahan lain.. orang jawa suka sambal ni sebab senang buat... petik cili kat pokok terus tumbuk (tanpa dimasak) terus makan... sebab tu namanya sambal sahaja (sambal totok)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah nama ke resepi ni?. Tp resepi ni dari msykt Jawa.. turun temurun. Maybe lebih afdhal disebut sbg tutuk kot.. ala2 bunyi lesung diketuk..

      Delete
  3. Cili padi..ikan bilis...bawang putih...tumbuk...pastu..gaul dgn minyak masak sikit...
    Yg tu mak mertua saya panggil sambal totok...origin: parit telu, saghil, muor

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...