Friday, May 8, 2015

Tudung Pertama Yang Kubeli Kat Sini

Masa mula2 sampai sini, aku beli selai pashmina dari kedai Somali.  Angkara keramahanku yg tak terbendung ini, dpt la rega 10 dollar (harga asal 50 dollar).

Akibat kesibukan, pashmina tu pun ku anak tirikan.. malas nak pakai sbb instant shawl lebih praktikal...

Tetiba arini.. rasa simpati menerjah terhadap pashminaku itu sbb dah sekian lama menganaktirikan dirinya yg tak berdosa..

Tetiba seorang Nek Saleh menegurku di bawah pepohon kertas nan merimbun..
waktu aku nak balik tadi.

.
"Hi.".  Sambil tersenyum meleret. Rambut perangnya terbuai oleh angin petang nan dingin. Matanya melirik pada pashmina yg kupakai.


"I like your scarf... bla bla bla..  How u wrap it around?.  Bla bla bla..."

Beliau ckp.. dah lama dah dia nampak aku ulang alik ke situ dan berkenan dgn shawl2 yg kupakai selama ni (OMG!! dah lama rupanya aku ada secret admire.. ngee...  jgn nak prasan Sam.. minat shawl je ok ).  Selain pashmina ni.. mungkin si neelofar tu kot yg beliau berkenan.. sbb tu je yg kupakai selama ni.


muka orang kebulur.. tunggu somi ambik


Aku pun mendemo la cara2 nak pakai. Nak kena cucuk brooch apa semua. Dgn penuh minat beliau mendengar.  Dia kata.. teringin nak beli... tp jauh. Pastu siap bg semangat utk aku terus berhijab..  Subhanallah.. Terkesima aku dgn nasihatnya...

Sebelum berlalu.. beliau berpesan, jalani hidup dgn ceria, sbb aku muda lagi..eh.. jgn la muntah.. wait wait..  Bukan muka aku yg muda.. Tp maksud beliau.. org yg baya2 aku ni masih berhak utk mengatur perjalanan hidupnya, masih banyak yg boleh digapai.   Rasa terinspirasi plak dgn kata2 beliau tu tetiba.


"Bekerja lah kamu seolah2 kamu hidup selamanya tapi beribadatlah kamu seolah2 kamu mati esok hari"























4 comments:

  1. asalamualaikum sam :-))

    malu sendiri yan dengan untie mat salleh tu...beruntungnya sam kalau hati untie tu benar2 mahu masuk agama islam kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Yan..
      Segalanya sukar diramal.. Tak pasti sama ada beliau pencinta fesyen atau hidayah Allah telah turun.

      Delete
  2. wah MM ada peminat...alhamdulillah..semoga Allah turunkan hidayah kat si peminat tu...

    cantik MM bershawl tu..warna tu pun sesuai sangat dengan MM...

    semoga perjalanan hidup di sana dipermudahkan...aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda...

      Aamiin..

      Tq Linda, kain dia memang sedap (lembut).

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...