Wednesday, July 1, 2015

Menu Sahur Ketika Kesibukan (ini adalah cerpen)

Pukul 6.00 lebih mlm tadi.. (kat sini lepas maghrib/berbuka)  tetiba mataku bagai digam2..
terus zzzzzzzzzzzz......   sampailah pukul 9.38 pm.
Lantas teringat assignment yang menimbun.

Tanpa membuang masa.....  aku pun cuba menyiapkannya..
tapi sampai sekarang pun tak siap2 lagi...   dasyat kan?.

Tomyam (yg kumasak untuk berbuka tadi) je harapan untuk kubuat sahur..
tetiba.......  oh no!.  Dah basi pulak...
tanpa sebab dan alasan yg kukuh... sesuka je beliau membasikan diri..
Nak basi tu esok2 la.. time aku tak busy.
ngengada la kau ni...


Ahhhh   persetankan semua tu.   Jgn bermalas2an...
Ini adalah dunia... bukan syurgaloka..
yg penuh dengan kemanjaan..


Mujur my BFF2 masih rancak berbual di benua sana...
sekali sekala ku menyampuk, penghilang ngantuk..

"What?.  Minyak naik lagi!!!".  Jerit mereka.


Oh really??.
Sabo la uolls....
Kalau nak jimat, buat la macam kat Aussie ni...
naik bas.   Orang kat sini....   hensem2 pun tetap macho tau naik bas.

Tapi...  easier said than done kan...
Harus kau akan persalahkan aku nanti..
Kat sini mungkin faktor cuaca... cuaca sejuk... jiwa pun sejuk
walau berasak2... mood tetap tenang sepanjang jalan.


Cuma 1 perkara yang perlu dijadikan contoh..
Pemandu2 bas dia  sgt2 polite..
Ada 1 pagi tu aku hampir nak tersungkur ..
masa nak dapatkan tempat duduk..
aku rasa memang salah aku pun..
sebab melangkah tak tengok jalan..
(sbb pepagi dah berangan dpt cucu mata biru.. heeee juz kidding OK!)


"Sorry... sorry... are you ok??" tetiba 1 suara di ruang memandu..

"Don't worry... it's not your fault.." kataku..

"No, no... that's my fault..".   laa pulak.. salah apanya?.  Fikirku sendirian..

Rupa2nya kat sini  selagi penumpang blom duduk, pemandu
tak bleh drive lagi.. kena berhenti.    Takde sapa pun ckp..
aku yg buat conclusion sendiri dari pemerhatian sehari2.



Last2.....  inilah menu2 sahur malam ni...

Setahun sekali je buat "Telur Sambal Aim ni.." iaitu time sahur.    Recipe dah tepek pun
sahur2 raya yang lepas..  cekidout ok!



semasa kejadian..



ketika kejadian..

selepas kejadian
 
Itu je untuk malam ni... campur sup kentang..


12 comments:

  1. Mentang2 beza masa 3 jam ya.. masa kita sahur sempat disajikan kami dengan cerpen sibuk dia ya.. haha.. sempat lagi karang panjang2 semasa tengah sibuk ya..

    Akhirnya selamat bersahur juga.. kreatif menu sahurnya tu Kak Mirror weh.. mujur tak panik2 di pagi hari tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisy - men"cerpen"kan diri adalah 1 terapi ketika sibuk. ;)

      Delete
  2. menu sahur lah paling susah, huhuhu nak pujuk anak makan lagik...jgn kata anak, mamanya pun payah nak telan nasik se awal 5 pagi huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb kat Aussie ni tgh cuaca sejuk.. menu apa pun semua selera Gie.

      Delete
  3. kalau akak.. makan dengan nasik panas campo kicap manis kipas udang.. ngam gile ah.. tu pn paling heaven dah.. hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah!. Kipas udang mmg favourite saya. Sib baik kt sini ada jual.

      Delete
  4. Alamak...terbaca entry ni masa puasa pulak...terliur sekejap

    ReplyDelete
  5. bahaha, suka-suka membasikan diri. tadi lagi parah sedar-sedar dah subuh, terlajak tak sahur. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang parah tu...
      Mlm ni kunci jam byk2 ye Su.

      Delete
  6. cerpen lah sangat sam..huhu...tapi gambar tu memang terus lapar :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh really?.
      Tak sangka pulak.. walau sekadar telur.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...