bagi yg tak biasa makan, mesti akan terkulat2 sikit kot nak telan. Sebab "jauh panggang dari api" ler kalau nak dibandingkan dengan jagung bakar yg lazat dan menkecurliurkan orang tu.
Tapi seandainya kat belakang rumah banyak buah epal jatuh2 berdentum atas bumbung... sekali sekala mencuba resepi ini adalah digalakkan... dari buah tu terbazir.
4
|
each
|
Apple
|
1
|
tbsp
|
Lemon juice
|
150
|
gram
|
Sultanas
|
5
|
ml
|
Vanilla
|
2
|
tbsp
|
Brown sugar
|
2
|
tbsp
|
Almond flakes toasted
|
1
|
tsp
|
Mixed spice
|
Core apples, combine all other ingredients and stuff into cavity of apple.
Cover with foil and bake at 180 C for 15 minutes.
Remove foil and bake for a further 10 minutes.
Bagi yg tak faham bahasa Jawa.. ai translatekan..
Mula2... kita korek apple hijau tu kat tengah2.. buat terowong.. guna turning knife kay!. Letakkan semuanya dalam dulang pembakar. Pastu bubuh la bahan2 filling (semua ingredient selain apple yg ai tuliskan dlm kotak tu adalah untuk filling dia yg digaul2 sebati dalam mangkuk). Ok.. bubuh filling tu pada terowong epal hijau tadi.
Bakar pada suhu 180 C selama 15 minit.
Pastu bukak foil...... bakar lagi 10 minit.
Then sediakan sos kastard. (resepi sila google).
Uoll tau kan sos kastad?. Macam kita masak puding roti berkuah sos kastad.. mcm tu ler. Tapi kalau niat tu nak diet, pandai2 ler mengurangkan jumlah lemak dengan mengabaikan pengunaan lemak. Buat cair2..
Assalamualaikum sam..rajinnya masak...keciknya epal tu...
ReplyDeleteWah siap epal belakang rumah...klau dekat malaysia ,pokok pisang belakang rumah..
Waalaikumussalam Yan.
DeleteKecik ke apple tu?.
Biasa je sebenarnya.. standard size.
Wah.. epal di belakang rumah? Menarik sangat bunyinya tu ya.. mcm buah rambutan kat sini ya.. banyaknya.. wah2.. sukanya..
ReplyDeleteBolehla diet gini ya.. hari2 kenyang makan epal je.. xyah amik banyak karbo..
hihihi...
DeleteRindu dgn rambutan Msia... sedapnya... Sib baik ada jual dlm tin.
Haha...nampak sangat tak boleh travel jejauh...tak tertelan gayanya ni...pie epal kat mekdinpun jeluak
ReplyDeleteBiasa la tu... kita dah biasa dgn nasik.
DeleteTq resepinya darling...
ReplyDeleteu're welcome.
DeleteSedap ke tu kak?
ReplyDeleteSedap.. bg yg berdiet.
DeleteSalam MM. Lama tak menjengok sini... Apple bakar ngan ubi bakar mana lagi sedap MM.
ReplyDeleteWaalaikumussalam Mummy!!.
DeleteMiss u!.
Of coz ubi bakar jauh lebih sedap Mummy... ai kan tekak Jawa.
wah menarik nampaknya tu
ReplyDeleteMenarik betul resepi ni. Boleh nak cuba.
ReplyDeleteHahaha epal belakang rumah hany ni pun berdentang dentung luruh ni ikikikiki... xper lah hany telan epal bias aje, utk diet.hahaha mc xleh masuk je. Kental betol mm ni.
ReplyDelete