Wednesday, December 2, 2015

Tak Abis2 Dgn Resepi Donutnya



Sedap ayat atas ni.... aku suka!.
Bagi yg berdukalara... elok la merantau2...  lihat tempat orang..
Tak kira la... walau sekadar ke Pantai Minyak Beku sekali pun...
Mana tau balik dapat byk lokan..
terhibur jugak hati tu kan?.



Sebelum tu nak share recipe donut yg lebih cost effective tapi gebu ni!.  Resepi ke 138.    Sesuai sgt donut ni utk meniaga sbb bhn tak byk sgt. K.. Dik Non.

2 cawan tepung gandum
1 sb yis (masukkan ke dlm 1/2 cawan air).. biarkan yis kembang..

2 sb gula
2 sb majerin or butter

Cara

1). Masukkan semua bahan dlm 1 mangkuk.
2).  Uli dgn bersungguh2 sampai lembut.
3).  Biarkan 1/2 jam hingga kembang.
4).  Leperkan (ahh guna je tgn).
5).  Cetak....  biarkan naik sikit... then dah naik cantik donut tu...deep frying.
6). Susun atas pinggan then tabur gula.


10 comments:

  1. Business minded bagi resepi pun utk business. Syabas!
    Kakak memang penggemar donut. Donut plain macam ini lagi kakak suka berbanding yg topping coklat bagai yg anak-anak suka. Kakak ni kan kampongrean hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun.... Kak Zakie.
      Tak suka 'donut moden'...
      Ank2 je suka.

      Delete
  2. mudahnya membuat donut, tp saya tak pernah buat donut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aryan - Resepi yg ni mmg yg paling mudah.. berbanding yg lain.

      Delete
  3. knor pun suka...

    pergilah jihad wahai pemuda
    turki ..dah bersuara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mkn dgn hidangan secawan kopi ..mmg mables K.Nor

      Delete
  4. kalau dekat memang dh lama ketuk pintu dan bersila makan sama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya kan...Adda.. lepas tu tukar2 hidangan.. nyum nyum.

      Delete
  5. Sedap donut buat sendiri. Tak cepat muak berbanding donut kat kedai tu.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...