Sedap ayat atas ni.... aku suka!.
Bagi yg berdukalara... elok la merantau2... lihat tempat orang..
Tak kira la... walau sekadar ke Pantai Minyak Beku sekali pun...
Mana tau balik dapat byk lokan..
terhibur jugak hati tu kan?.
Sebelum tu nak share recipe donut yg lebih cost effective tapi gebu ni!. Resepi ke 138. Sesuai sgt donut ni utk meniaga sbb bhn tak byk sgt. K.. Dik Non.
2 cawan tepung gandum
1 sb yis (masukkan ke dlm 1/2 cawan air).. biarkan yis kembang..
2 sb gula
2 sb majerin or butter
Cara
1). Masukkan semua bahan dlm 1 mangkuk.
2). Uli dgn bersungguh2 sampai lembut.
3). Biarkan 1/2 jam hingga kembang.
4). Leperkan (ahh guna je tgn).
5). Cetak.... biarkan naik sikit... then dah naik cantik donut tu...deep frying.
6). Susun atas pinggan then tabur gula.
Other donut recipe :
食材:
面粉300克,酵母粉4克,糖粉25克,鸡蛋1个,温牛奶150克,食用油10克,裹外层的砂糖适量
做法:
✅温牛奶➕酵母粉搅拌均匀
✅面粉➕糖粉➕鸡蛋搅拌均匀,➕酵母牛奶,搅拌成絮状
✅加入食用油,揉成光滑面团,盖上保鲜膜,放到温暖处发酵至2倍大
✅取出发酵好的面团,给面团排气后揉成长条,切成8-10个剂子,揉成圆团,压成圆饼,盖保鲜膜醒发10分钟
✅用手指在面团中戳个洞,顺时针晃圈,直至中间的洞比手指大2倍
✅锅里倒油,油热转中火,放入甜甜圈面胚,浮起翻面,直至两面金黄捞出,趁热将砂糖裹满甜甜圈即可
Nota untuk membuat donut :-
Sebab2 yis rosak/tak aktif/mati
*yis terkena air panas
*yis simpan terlalu lama
*yis terdedah udara
*yis bercampur garam
Yis mmg sensitif. Kalau nak tahu yis elok atau tak rendam yis dgn air suam campur gula sikit..makanan yis adalah gula. Kalau naik berbuih tu maknanya yis elok lagi.
Ajal maut di tangan tuhan... asbab kematian yis rupa2nya hanya haba, angin dan garam.
Resepi 🍩 donut yg lain.
Business minded bagi resepi pun utk business. Syabas!
ReplyDeleteKakak memang penggemar donut. Donut plain macam ini lagi kakak suka berbanding yg topping coklat bagai yg anak-anak suka. Kakak ni kan kampongrean hihi..
Saya pun.... Kak Zakie.
DeleteTak suka 'donut moden'...
Ank2 je suka.
mudahnya membuat donut, tp saya tak pernah buat donut
ReplyDeleteAryan - Resepi yg ni mmg yg paling mudah.. berbanding yg lain.
Deleteknor pun suka...
ReplyDeletepergilah jihad wahai pemuda
turki ..dah bersuara..
Mkn dgn hidangan secawan kopi ..mmg mables K.Nor
Deletekalau dekat memang dh lama ketuk pintu dan bersila makan sama :)
ReplyDeleteBestnya kan...Adda.. lepas tu tukar2 hidangan.. nyum nyum.
DeleteSedap donut buat sendiri. Tak cepat muak berbanding donut kat kedai tu.
ReplyDeletegebu donat..
ReplyDelete