Wednesday, February 17, 2016

Sangat Best Bila Ada Mangga Asam Boi dan Goreng Pisang..

Sangat beruntung org yg rajin bercucuk tanam.. sungguhpun ia meninggal
pahala tu masih berangkai2
selagi pokok tu wujud dan buahnya dimakan orang atau haiwan.


Sayangnya sejak stay kat Aussie ni..
mood "bertani"ku dah ke laut...  sejak pokok cili kubeli mati kekeringan.


Kajian mengatakan.. utk menaikkan aura2 keriangan makan la pisang atau coklat.   Aku pulak lain... makan keledek.

Bagi aku.. dgn merebus keledek, terubat kerinduanku pada bonda tercinta dan ia secara tak langsung menaikkan keceriaan. Haha..

Pisang?.  Tak berapa suka makan pisang mentah skg ni (mungkin sebab time muda2 dulu lama nau keja dgn company pisang kot... huhu).
Tapi .. pisang goreng adalah sesuatu yg paling dirindu.




Tak selalu jumpa pisang yg perfect mcm ni.. tetiba tadi supermarket tu jual.
Happy kemain!
Ditambah pula mangga dan jeruk asam pun terjual di sana. Triple happy!


Balik dari supermarket, dgn rakusnya terus ku buat mangga asam boi..

Nah!. Siap... 50 dollar semangkuk kujual.... kih3..



Menikmati goreng pisang (walau tak goreng dgn tepung beras.... yg ku ada tepung gandum) sambil menemani anak2 menonton TV adalah satu Syurga yg tak mampu diterjemahkan.


p/s :   Uoll rajin2 la berbakti pada tanah ye.... ianya saham yg berkesinambungan hingga ke liang lahad.

4 comments:

  1. salam..

    terabit rindu dgn makanan Malaysia ye.. apa2 pun mangga tu mmg sedap je.. sure tak sedar makan langsung licin kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Ye Yan... sedap mangga tu tapi tak boleh amalkan selalu ~ masam!

      Delete
  2. Hai MM...rindu goreng pisang ye...bila.nak balik Msia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mamaaa!!.
      Bukan rindu goreng pisang je... rindu segala2nya.. Tp tak bleh balik.. anak2 sekolah.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...