Thursday, March 17, 2016

You Are Zero!

Assalamualaikum guyss!.

Dlm kehidupan kita seharian... sebenarnya bahasa tubuh (body language) memberi kesan sebanyak 80% berbanding bahasa lisan yg hanya menyumbang 20%.

Contoh :-

Kita pelawa orang makan di rumah kita....  lauk sedap dah... malangnya wajah kita tak berapa nak senyum,  time mereka nak tambah lauk plak... kita perati je ayunan tangan orang tu dari mula menyenduk hingga masuk ke mulut.  (terpesona gamaknya dgn jemarinya yg mulus atau gelang mummy jarumnya).  Mata asyik fokusss je pada tangan bukan pada muka.

 Kalau anda yg menjadi tetamu.. agak2 rasa selesa tak diperlakukan begitu?.   Tetamu mungkin pikir yg kita takut mangkuk pecah .. atau lauk abis dsbnya.

Itu contoh saja k.  haha..

Banyak lagi contoh2 buruk tentang body language..  cara duduk, posisi tangan.. etc.

Begitu juga pada jejaka2 di luar sana.. sila tundukkan pandangan ye.   ;).   Jgn sampai teman komunikasi anda rasa tak selesa dgn gerakan mata anda dan menganggap anda gatal pula.


Jika kita sesama kita.. emoticon berikut bermaksud "OK".  Betul tak?.






Tetapi...sebaliknya pula di negara yg lain.  Membuat simbol jari sebegini harus dielakkan apabila kita travel.. especially kpd org2 Eropah... simbol begini bermaksud.. "you are zero".  Malah di Brazil pula.. ia adalah 1 penghinaan.



Thanks baca.  Sekadar berkongsi apa yg telah dipelajari pada hari ini.





2 comments:

  1. Good sharing sam...
    Kena tahu ilmu negera org sebelum bermusafir ye sam..
    Lain padang lain belalang ye tak...
    Ehhh kat Perth tu ada belalang ke sam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada.. tp hingga setakat ni saya blom jumpa lagi.. Kak Yati.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...