Monday, April 25, 2016

Akhirnya... Mesin Jahit Singer 7110

Ini la padahnya bila amatur buat keja.
Alkisah... semalam aku telah membeli sebuah mesin jahit second hand. Untuk orang yg menjahit ikut mood mcm aku ni tak sesuai beli mesin jahit baru.. second hand dah cukup.. so, kalau diserang malas.. tak la merintih sgt mesin tu mengenang nasib diri diabaikan.


Model singer 7110.


Sampai rumah aku pun terus memasang benang semua.  Exited kemain sebab macam2 yg aku nak jahit.

Tapi... sob sob sob.  Kejap benang bergumpal kat belakang. Kejap dah elok jahitan belakang.. yg depan plk longgar.
Mak sampai stress Dik Non!. (Cehh .. setakat mesin jahit dah stress ko ni Sam.. blom soalan mungkar nakir).



 

Rupa2nya... aku salah pasang benang.
Patut ler hasilnya kurang memberangsangkan. Musnah impian nak bukak butik kalau gini gaya.. haha.
(Tak de mana aku nak bukak butik.. ni kan cuma aktiviti sambil lewa je).


Mlm pun melabuhkan tirainya. Hidayah Allah pun turun.  Allah menurunkan pertolongan melalui hamba2-Nya... Moga2 IRP tak dapat nak gelakkan aku terbeli mesin tu. Haha.. awal2 lg beliau dah pesan.. takyah susah2 menjahit.. nanti penat bla bla bla.. tapi biasa ler.. naluri keibuanku meronta2 untuk membeli. Demi beliau jugak.. at least aku bleh jahit baju raya anak2 kan?.


Tak pe dah settle pun.  Tq youtube.. and my fb fren as well for yr kind help.

Kpd puan2 yg menghadapi masalah yg sama bleh tgk instruction kat youtube ni tentang cara2 pasang benang.





Setting pada nombor 3



Semoga entry ini membantu.

8 comments:

  1. best ada mesin jahit sendiri ni, boleh lah menjahit apa yang kita nak kan, macam2 idea boleh datang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama AA - betul tu.. bleh jahit baju, tudung, beg, langsir.. hihi.. mcm2 angan2 dlm kepala..padahal assignment menimbun.

      Delete
  2. Knor pun nak beli mesin jahit jugalah...pernah msa bujang knor jahit baju kurung jahit tgn jer..jadi siap,cantikkk..ni dh lma tak mnjahit..klu ambik tmpahan jahit langsir pun ok gak knnn MM..baju budak2 ke,.,.angan2 juga ke ni...

    ReplyDelete
  3. Bagus ada mesin jahit kat rumah ni. Baru ke, second hand ke, at least bila ada yang koyak, dah tak de masalah nak jahit. Kalau ada anak sekolah, mesti kena jahit lencana, bagai. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sis..
      Itu la alasan utama utk ada mesin kat rumah.

      Delete
  4. aina ada mesin jahit mini.. huhu stress bila benang bergumpa l tu. Sangat menguji kesabaran tau! aina jahit ringan ringan blh la kak =) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina - Kak Mirror plak stress sebab mesin tu baru beli dah bergumpal.. tp rupa2nya salah pasang benang kat skoci.. haha.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...