Tuesday, April 12, 2016

Shawl Hitam dan Couscous

Carik mood jap sebelum tido kerana esok kena meredah embun pagi.

Sedih sikit semester ni... ramai kawan2 dah berhenti.  Ada yg tak lulus, ada yg dah dpt keja tros malas nak sambung dan etc.  Ironinya aku yg terpaksa melalui hari2 dgn ketabahan dan kehambaran kerana ditinggal pergi oleh teman2 sejati. Sobssszz..

Mujur juga IRP awal2 lagi dah mendidik aku untuk TIDAK bergantung harap pada orang lain.   Susah senang redah je.   Bila kita bergelar student... yg utama adalah Allah (itu of coz la kan).. then org yg mengajar kita... tak kira la Cikgu, Pensyarah dsbnya..  Mereka itulah watak utama dlm diary kita.  So.... hormati mereka.  Tak mo banyak cengkadak. Orang suruh datang awal... datang awal.  Dgr tu Sam ye...



Selfie berbayar.  Shawl itam tu ditaja oleh butik si Ain.   Mama tak ambik pot sangat... tapi rela jadi duta asalkan dapat tudung free.



Niat update tadi sebenarnya nak kongsi menu dari North Africa ni.. (bukan lauknya.. tapi dia punya couscous).

Cous2 ni memula makan.. bagi kita yg dah biasa mkn nasik.. mmg akan terkulat2 untuk menghabiskannya. Tp bila dah biasa.. kita akan suka.. lg2 kalau dihidang dgn kari kambing.

Couscous ni dibuat dari bijik somalina.  Cara masak.. yg sebaiknya adalah dikukus atau dimasak dgn air dgn nisbah 1:1.

Bagi penduduk Melayu di Aussie... kalau nak merasa.. bleh la pegi ke food2 karnival.. di mana selalunya dijual oleh orang2 Moroco dan Somali.  Tapi.. pastikan HALAL.

Selamat mencuba!.

12 comments:

  1. assalamualaikum sam..apa khabar...wah makin cantik bertudung hitam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Yan.
      T.Kasih. Lately ni...ai terminat plak tetiba dgn kaler itam.

      Delete
  2. cous2..bila la boleh merasa agaknya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti la kat Msia ada jual ke tak bhn mentah dia.. cuba KY google.

      Delete
  3. assalamualaikum..that couscous loook tempting..... ngeee ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Husna..
      Bleh la cuba di restoran2 Morrocco kat Msia kalau ada.

      Delete
  4. Nampak ayu jer bila bertudung hitam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu ke?. T.Kasih Nayfatimah.
      Owh... unik nama tu.

      Delete
  5. Oh ye ke sedihnya..mcm tulah rapat2 ni bila berpisah agak sukar jugakan..tambh2 kita dok tmpt org..bertabahlah ye dinda MM.
    Awet muda tu pakai apa pun masih lawa..
    Kus2 kt bwh tu healthy foodkan...sesekali berkli2 mkn pun takpe...nmpk sdppp jer tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. T.kasih.
      Ha'ah K.Nor... mananya tak sedih.. tinggal beberapa ketul je pompuan yg tinggal. Sobss.. bertabahlah Sam.

      Delete
  6. Kak, salam perkenalan.. hitam itu menawan. =) Jadi mmg cntik! Cous2 nampak menarik.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...