Monday, August 8, 2016

Menangani Konflik Rumahtangga Dan Tempat Kerja

Assalamualaikum...

Puan R (nama olok2) berkata... 

"Aku tak pernah happy skg... kalaupun aku senyum, aku paksa2kan diri.  Hakikatnya aku tak pernah bahagia hidup bersama dia".   Ujarnya di kotak pm Fb.... sebab wassap Kak Mirror tgh rosak skg ni... angkara byk naw snap gambo utk asignment.


Ni je jawapan yg mampu Kak Mirror jawab, mudah2an memberi impak positif padanya.

"MUSIBAH yg membuatmu mendekat kepada Allah lebih baik dari KENIKMATAN yg membuatkanmu lupa mengingatinya."


Paling lama kita idop pun 70 thn Dik Non.  Ingat selalu, tiap titisan  air matamu.. mungkin seketul batu bata sedang disusun di Syurga untuk mahligaimu di sana.   Maklum ler... bertingkek2... bukan mcm kat dunia ni.  Beli branded handbag mahal2 pun sudahnya duduk bawah katil sebab cepat je bosan!.





Yg penting.. sambal belacan 
harus ada k!



Puan  J, seorang Penolong Pengurus pula bertanya macam mana nak selesaikan konflik di tempat keja sebab staff dia bertelagah sampai Department lain dengar jeritan mereka.

Tengok pada level mana konflik tu berada skg?.  Konflik ni ada stage2 dia.. iaitu bermula dgn ketidakselesaan, insiden, salah faham, ketegangan dan level tertinggi ialah  krisis.

Bawa kedua2 mereka jauh dari pekerja2 lain.  Sesiapa pun pasti tak suka dinasihati di hadapan orang lain.. kan?.  Tak professional perbuatan itew!.  Then get a clear understanding of the issues before you try to intervene.  Slow talk untuk mencapai satu kesepakatan.  So, nasihat kedua mereka dgn suara yg berhemah.   Pastikan "win2 situation" tercapai.

Tubuhkan grievance commitee di tempat kerja untuk menangani permasalahan2 sebegini.  Ini termasuklah kes2 buli mahupun sexual harassment. That's it.   K.bai.







3 comments:

  1. Kena bertindak secara profesional.
    Semoga masalah dapat diselesaikan.

    ReplyDelete
  2. Sykt kakak kerja memang ada committee yg uruskan kalau ada masalah staff. Betul kena buat dua-dua happy baru betul kalau tak akan lebih buruk.

    ReplyDelete
  3. Tengah fikir ni, apa kaitan masalah rumah tangga dan masalah tempat kerja dengan sambal belacan dan ikan goreng he he...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...