Saturday, January 7, 2017

Umai Udang Berkiwi

Resepi umai udang.
Assalamualaikum w.b.t..
Sebab telah disahkan sedap oleh pencerewet2 makanan di rumah ini ... maka ai share resepi ini.   Umai udang versi Miss Mirror.

Tapi dicadangkan agar udang dicelur air panas instead of makan mentah.   Alasan?.   Sebab ini umai versi Aussie... 😝😝.. mestilah perlu kelainan.





Resepi?.    Biar gambar berbicara...


Hiris segala bhn spt di atas.  Ai tambah kiwi 2 ketul.   Alasan?.   Sebab ai pemakan kiwi yg tegar.  Jgn lupa garam dan gula.

7 comments:

  1. Saya tak tau masak.
    Kalau tau saya copy resepi ni.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Pagi2 tak bleh mkn ni Umi.. sbb masam berlimau..
      Tunggu ptg sikit..hihi

      Delete
  3. xpernah lagi makan umai ni. baru 1st time dengar hehehe. lau campak2 leh la nati nak cuba heheh mcm senang je tp sbb xpernah rasa takot entah apaa la rsenye nanti kekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut resepi sebenar.. guna udang mentah yg fresh dari laut.
      Tapi bagi yg takut nak makan mentah.. seeloknya celur, inshaallah tak mengurangkan rasa.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...