Monday, April 10, 2017

International Recipe : Lempeng Brazil

Cuti2 macam ni..
Rindu pulak kawan ai.. gadis Brazil
berambut kerinting halus..
yang manis dan menenangkan jiwa..
Lagi optimis tu..

Sepatutnya kami hang out esok ni..
Tapi ada appoinment penting dgn IRP plak..
So...  hanya menu2 favouritenya je la jadi pengganti..
Beliau selalu bercerita tentang lempeng tepung ubi ni.. agak terkenal di negaranya, yang mengambil masa 30 jam flight
untuk sampai  dari Bandar Perth ni..







So hari ni... ai kongsikan kepada anda cara2 nak buat dia ye..





Memula....    ambik tepung ubi..
Campur air sikit... sikiiitt je.
Campur garam sikit.
Crumb2kan guna tangan.. biar agak basah2 tp berderai..



Pastu...
Atas kuali yg dah dipanaskan...
Ayakkan adunan tepung tadi.




Mampat2kan guna spatula..
Terbalikkan bila dah masak..
Then bleh la angkat..



Bubuh la filling kegemaran..
Sama ada pisang, strawberri, cheese
atau daging dan ayam..


Ai guna tepung ni tadi..


Ok... selamat mencuba resepi sedunia!.



8 comments:

  1. Amboii sedapnya Mm... Tgh2 malam macam ni lapar pulak tengok lempeng.. Eija suka lempeng pisang tapi lempeng malaysia punya la hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija sebut lempeng pisang..
      Tetiba MM teringin pulak nak buat.. nyum2.

      Delete
  2. Saya suka lemoeng. Bila campur sagu sedapnya.

    ReplyDelete
  3. Wah..nampak sedap. Nak buat pun tak susah. Boleh cuba macam ni.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Kalau kena dgn cara memasaknya dan sebijik mcm kat kedai.. memang sedap Linda.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...