Tuesday, April 25, 2017

Lempeng Sago Cuti Anzac Day

Thank you Adam yg tinggalkan komen pada entry Kak Mirror,  lempeng Brazil aritu..   beliau ada menyebut tentang lempeng sago... tros Kak Mirror terbayang2.

Ai buat semalam... masa kalut2 nak keluar umah.  So,  tak sempat nak rendam sagu tu.. just basuh sikit2 dan bancuh dgn kelapa.



I'm sure... resepi ai tak sama dengan orang lain sebab ai adun ikut selera tekak ai.. bubuh tepung gandum, telur dan garam.  Bubuh juga kelapa tapi agak kasar2 pulak kelapa frozen kali ni... hantam sajalah labu.. apa yg ada.  Ni pun mak mentua yg beli aritu.. Actually sejak kat sini ai guna kelapa kering je selalunya instead of yg frozen ni.



Lengser minyak dlm kuali.. dan step seterusnya sama mcm lempeng2 biasa.



Masa panas2... dia biasa je.. anak2 pun
mcm tak sudi memandang..
Tapi bila dah sejuk.. sedap pulak.. lembik2..
Cicah sambal tumis!.

Well... itu cerita semalam.  Kisah arini??
Aussie tengah cuti AnZac Day..
Memerap je kat rumah.. sekadar masak tomyam.
Sebab mama masih demam.  



2 comments:

  1. Terima kasih Sam atas resepi ini, nanti akan menjadi aktiviti saya bersama anak di hari cuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. U're welcome Umi... but credit to blogger Adam sbb beliau yg mention (gave me idea) tentang lempeng yg marvelous ni.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...