Tuesday, June 13, 2017

Kuih Raya Paling Senang

Niat hati nak buat semperit, tart dsbnya..
Suddenly IRP dah memborong pelbagai jenis cookies plak tanpa pengetahuan ai.   Alhamdulillah.  (Agaknya beliau takut bininya penat kot.. hihi. :P).


Sbg mengelakkan dari berlakunya pembaziran...  so KIV je lah impian nak buat tu sampai kuih2 yg sedia ada ni dpt dihabiskan nanti.


Tapi ai buat juga seaweed popia sebalang dua, sekadar untuk menciptakan kenangan raya buat anak2.




Kalau ikut pesanan org2 tua kuih ni hanya sesuai utk kaum wanita..
Lelaki tak digalakkan makan rumpai selalu.. Wallahualam.


Cara :

Potong kulit popia kecik2..
  • begitu juga dgn seaweed tadi. 



Kita lekatkan dia dgn tepung gandum tadi..
Sukati nak buat apa2 bentuk.. Nak gulung, nak punjut, petak dsbnya.
Ai nak buat yg simple2 je asalkan crunchy..

(Abaikan serpihan2 seaweed dia yg bertebaran).

Katupkan menjadi segi tiga then
goreng deep frying..  biar sejuk sikit baru masuk balang.



6 comments:

  1. Betullah senang kuih raya ni..
    LZ tak pernah buat kuih raya, jadi boleh cuba kuih ni.. Thanks MM πŸ’•

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba..
      Senang dan sedap. Crunchy!.

      Delete
  2. senang membuatnya, saya buat popia simpul letih jari2 menyimpulnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama AA - popia simpul memang meletihkan.. kena ada gang yg temankan borak2 kalau nak buat.. baru ilang letih.. hihi

      Delete
  3. memang senang nk buat.. mcm nk try je nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. DYA Bunga - Buat yg lg comey ye.. buat bentuk love2 pun boleh. 😎

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...