Saturday, June 10, 2017

Mengimbau resepi 20 tahun lampau - Part II

Sorry.. blom sempat berkunjung balas.
Ai busyy!!!.
Btw..   ai rasa inggatan ai pada resepi 20 thn lampau (yg ai crita smlm) dah kembali pulih. 😍😍😍 So hari ni try buat menu tu untuk hidangan berbuka.

Tajuk resepi  sukar dikenalpasti.. haha.. tapi agak popular di barat rasa2nya sebab selain ai... ada la sahabat handai (yg juga berpendidikan barat) pernah menghidangkan menu ni ketika open house di rumahnya 20 thn lampau dan memaklumkan memang selalu masak masa beliau kat US.

So here we go..


Bahan2 spt di atas..  ikut resepi asal guna fresh milk dan juga sup tomato dlm tin.


Jgn lupa kambing (ai buat ni half kg je).

Blend semua bhn2 di atas.  Dlm periuk, tumiskan bwng yg dipotong bulat.  Campakkan rempah tumis.. diikuti bhn2 yg telah diblend tadi.

Masukkan tomato puree.  Sup tomato tin (jika ada).   Masukkan kambing.



Tutup dgn penutup periuk.


Masukkan susu.  Biar hingga mendidih.
Perasakan garam dia.
Sukati nak bubuh makaroni sekali harung dlm tu atau direbus berasingan. (Ikut resepi asal bubuh dlm tu siap2).  Tapi selalunya jika utk open house eloklah direbus berasingan dan hangatkan kembali kuah sebelum dihidang untuk tetamu.


Note :

Boleh dilebur brokoli ke dlmnya jika suka.
Boleh pilih utk manis atau masin.. ikut selera anda.

Selamat mencuba.

2 comments:

  1. senangnye nak masak nie! boleh try nanti.. thanks share kak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Ein mmg senang sgt buat resepi ni. Yg penting hidang panas2.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...