Saturday, November 11, 2017

Setting belog yang tak releven

Tak semua orang melayari belog menggunakan komputer, laptop dsbnya.  Mostly dah beralih pada henpon.  Makanya.. paparan belog juga harus senada dgn keperluan masa kini, otherwise.. bloglist2 atau iklan2 yg anda paparkan di sebelah kiri atau kanan tak dapat dilihat di paparan henpon pembaca2 blog anda.  Itu yg kadang.. ada " budaya  link exchange" yg berjaya (berjaya menaikkan ranking pengujung belog kita)  dan ada yg sebaliknya.. atau erti kata lain.. "sendu" sebab link2 tersebut dah dighaibkan dek hantu.. haha.


Cara.

Lihat ilustrasi di bawah.  Setelah login to blogger.com.  Klik "theme" (lingkaran biru).   Akan keluar paparan. Klik pada lingkaran hijau itu.  Akan muncul soalan spt di lingkaran merah. Klik "No".




Setelah diset ia akan nampak mcm ni.
Kalau tak.. akan spt paparan bawah.  



Sekian.   Mimpi apa tah Kak Mirror tetiba kembali dgn n3 tutriol.  Dah 7 tahun kot rasanya melupakan entry2 tutriol sejak belog ini asik disibukkan dgn entri diari2 peribadi.

6 comments:

  1. Sesekali Miss Mirror buat entri tutorial pun menarik.. I like sebab sempoi 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. LZ - Saya suka entri sempoi sbb dah 8 jam sehari terpaksa serious dlm kelas.

      Delete
  2. Assalamualaikum sis miss mirror

    Sesekali tukar taste kan

    Semoga sihat wal afiat bersama keluarga tersayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama Hakim.
      Tukar taste?. Taste apa ye?
      Setting ni bukan kerana taste..
      tapi keperluan..
      Klu tukar taste entri.. ha'ah sekali sekala entri kena kembali kpd maksud asal - membantu org lain.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...