Thursday, December 14, 2017

Melayan suami memancing

Assalamualaikum uollz...


Layankan je lah hobi suami ye puan2...
Asalkan dia bahagia.   Suami pun kena layan hobi isteri..  eh apa hobi ai??.   Blogging kot?.  Ke shopping tudung?.








Tudung

Ingat nak beli bokitta lg.. tp nampaknya penjual bokitta kat Perth ni senyap je ai text aritu,  mungkin enggan menjual lagi. So kena beralih dgn shawl ala2 DS Vida je lah puan2.. kat sini shawl pjg2 mcm tu byk.  Smlm ada beli 1 (pix atas).


Fefilling balik kampung

Ok..  berbalik pd kisah memancing,  aritu kami ke Rockingham Beach.  Byk2 port mancing,  ni lah yg ai excited tiap kali diajak pegi sebab jauh.  Bila jauh,  ada ler fefilling mcm org blk kg, menyinggah petrol2 kiosk beli jajan mkn dlm keta bagai.




Di hujung jeti ni lah dorang tu memancing.



Dilengkapi dgn plug untuk cas tepon.. so takyah pening2 mikir nak bawak power bank.



Bila dah merangkak senja, cuaca bertukar sejuk. Nasib baik bwk jaket dlm keta. Puas berkeliling untuk menghabiskan masa  dan memanaskan badan sementara suami ralit dgn jorannya.   Kedai2 dah banyak tutup sebab dah pukul 5 lebih.



Mesjid


Mesjid pun tak jauh.  Cuma beberapa minit je dari Jeti.  Siang2 walau pintu berkunci tapi dalam kotak tu ada telekung dan sejadah wakaf.. so boleh solat kat belakang mesjid tu dgn selesanya.

Maghrib tak de masalah sebab pintu depan dibuka dan penduduk setempat ramai berjemaah di sana. Masa kami pegi tu ada org buat kenduri.  Dengar dorang berselawat2, berzikir.. teringat kenduri kat kg plak sebab diketuai org Msia kot.  Mesjid di daerah lain kat Perth ni byk diimamkan org2 timur tgh.

Since kami bawak bekal nasi berlaukkan kari dan sambal belacan,  kami habiskan di belakang mesjid tu.    Kalau raya, area belakang ni mmg meriah dgn pelbagai kaum.

Dapat ikan tak?.

2, 3 kali sangkut tp semuanya snappers kecik so tak memenuhi piawaian dan terpaksa dipulangkan ke laut demi melindungi hidupan laut,   otherwise habislah  kena tangkap.

Lepas mkn... ai ckp dgn IRP.. tak tahan sejuk rasa nak berselimut.  Tetiba beliau kata.. balik je lah.. tak jadi sambung memancing.  Ai pun lega.. haha.







2 comments:

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.

Note: Only a member of this blog may post a comment.