Tapi sejak dimomok2kan pasal " makan kentang yg keluar tunas can cause canser", ai tak suka simpan kentang byk2 kat umah. Beli sikit je sekadar untuk sekali masak. Atau pun kalau ruang peti ais ada lagi, ai sumbat je dlm tu... as long tunas pun malu nak tumbuh sebab kesejukan tak pakai winter coat dlm tu.
Tuesday, March 27, 2018
Cara pilih kentang mengikut resepi dan menu
Assalamualaikum uollz...
Busy! Tapi arini nak cerita pasal kentang. Duduk negara omputeh ni, tak lepas lari dari makan kentang. French fries, roasted potato, mashed potato, gratin, shepherd pie... sampai muka pun dah bertukar jadi minah saleh.. ahakz!. Tapi wrinkle je lah. Wrinkle kat muka ai sama dgn kawan ai dari Sweden. Haha..
Tapi sejak dimomok2kan pasal " makan kentang yg keluar tunas can cause canser", ai tak suka simpan kentang byk2 kat umah. Beli sikit je sekadar untuk sekali masak. Atau pun kalau ruang peti ais ada lagi, ai sumbat je dlm tu... as long tunas pun malu nak tumbuh sebab kesejukan tak pakai winter coat dlm tu.
Ok. Nampak tak pix yg ai upload tu?. Susah2 je tau ai snapkan kat pasaraya. Credit to COLES store. Itulah cara pilih kentang ikut kesesuaian menu, kalau salah pilih, menu dimasak kang tak empok2 atau terkurang lemak. Macam juga cara kita pilih keledek untuk masak keria. Pilihlah keledek putih, kurang berair. Ok lah baiiiiii. Mari kembali sembunyi ke dlm gua.
Tapi sejak dimomok2kan pasal " makan kentang yg keluar tunas can cause canser", ai tak suka simpan kentang byk2 kat umah. Beli sikit je sekadar untuk sekali masak. Atau pun kalau ruang peti ais ada lagi, ai sumbat je dlm tu... as long tunas pun malu nak tumbuh sebab kesejukan tak pakai winter coat dlm tu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Selamat pagi rabu sis mis mirror. selama ni ingatkan sama je.
ReplyDeleteBagus juga dapat tips memasak ni
Morning MH.
DeleteHa'ah.. ada caranya. Dari 2 tahun lepas nak share kat sini.. baru kali ni sempat.
alamak...kat aeon kat sini tak tulis apa apa pun pasal kentang...satu tulis kentang...satu lagi kentang Holland.
ReplyDeleteYan - suruh Aeon tulis lepas ni.. senang2 ibu2 nak memasak.
DeleteKami di rumah kentang biasa buat sup saja.
ReplyDeleteAtau pun masuk kari sebagai pemekat dan penyedap semulajadi
Mazni - Sedap sup kentang.. mkn panas2 dihidang dgn sambal kicap dan lauk2 bergoreng.
Deletealamakkkkk yeke kak kentang boleh jd punca cancer? dah laa sukeeeeeee.. huhu
ReplyDeleteAikkkk???
DeleteKentang yang tumbuh tunas hijau2 la sayanggg.. bukannya makan kentang jd kanser.
Saya suka makan mr potato saja puan. Sedap di makan begitu sahaja.
ReplyDelete:)
Kak Mirror pun kalau tak sempat bawak bekal terpaksa makan oat berlaukkan ala2 Mr Potato Dik..
Delete