Assalamualaikum uollz.
Pelbagai cara kita melembutkan daging. Cara ai.. beli daging tenderloin, potong merentang urat.
Ada juga orang merebus bersama sudu, ada direbus bersama daun.. eh!. lupa plak daun apa yg arwah Mak ai selalu guna tu?. Tak boleh main tulis sebab ini melibatkan hal pemakanan. Daun nangka seingatnya.
Ini "jiran" yang satu lagi. Semua ni jiran2 kiriman Tuhan. Alhamdulillah.
Cara Melembutkan Daging.
Berbeza pula pendapat warga2 maya ini. Mari kita belogkan supaya tak lupa khasnya untuk daging goreng kunyit dan menu2 kegemaran anda yang lain.
"Lepas dah basuh bersih daging tu, perap sekejap dengan baking soda..tak payah banyak sikit je pastu goreng macam biasa."
"Kedai siam mana ada pakai daging segar, mahal kot...dorang pakai daging sejuk beku je, rebus macam biasa bila dah mendidih dan air dah hampir kering masukkan ais batu agak agak le banyak mana biar kering sekali lagi insyaallah akan lembut."
Satu lagi kaedah, "Perap dengan buah keras".
Atau boleh juga, "Masukkan 7 biji kurma."
"Goreng daging atas kuali tanpa minyak @ air..masak smpai air daging keluar.. in shaaAllah lembut & effortless๐"
"Masukkan garam hanya ketika daging telah empuk.".
Sekian.
menarik...baru tau boleh letak ais batu...boleh cuba ni...selalu campak je dalam pressure cooker..hehehe
ReplyDeleteTula biasa masak dalam pressure cooker tapi kalau travel ke apa, tak da periuk ajaib bole cuba cara letak ais, hehe berangankan nak travel jee :)
ReplyDelete