Friday, May 31, 2019

Dilema Pengantin Baru Bila Balik Kampung

Ai cakap dengan kawan2 kat group wassap semalam,  FB sejak dekat nak raya ni dibanjiri dengan post2 atau quote2  berupa garis panduan  suami isteri bila beraya di kampung.   Ada post yg ok... dan ada juga yang macam nak melaga2kan orang.    Malah ada yg semacam menakut2kan orang nak kawin pun ada... seolah2 raya kat Malaysia amatlah complicated. 

Maaf ye.. pada pendapat ai... lebih baik beri solution dari terus jadi ikan pelaga.   Kita kan raya nak happy2. 

Contoh solutionnya...

Let say...  bila ada orang balik kampung asik busy mengulit anak,  tak tolong apa2.   Cuba bagi idea yang bernas.   Contohnya :-

Sebagai tuan rumah apa kata sediakan ikan bilis sebakul...  mintak "mereka" siang.  Atau  sediakan seguni bawang untuk "mereka" kupas.   Atau at least segenggam sayur untuk dipotong. Ini bukan membuli.. tapi kaedah2 sebegini akan menghilangkan kecanggungan seseorang sebagai ahli baru dalam sesebuah keluarga, seterusnya akan menjadikan mereka rasa diperlukan.   Rasa diperlukan akan menjadikan mereka berasa disayangi seterusnya melahirkan 1 institusi keluarga yg bahagia.

Then ucapkan kata2 pujian...

"Ohhh pandainya menantu Mummy kupas bawang.."

Atau.. let say bila nak suruh dorang balik kampung.. sebut lah begini..

" Eh bila kau nak balik ni  Nancy?. Mama tak sabar nak buat ketupat sama2 bawah pokok gandum macam tahun lepas.."


Haaa gitchew.

Then.. done with that.   Esok up grade untuk task lain pulak   yg lebih mencabar sikit contohnya beri peluang masak nasi,  buat karipap dsbnya.





Sebabnya tak semua orang bernasib baik dilahirkan sebagai Chef.    Ada yg dilahirkan sangat pemalu, introvert dan kurang keyakinan diri.   Ada pula yg sebenarnya rajin.. tapi kurang bertenaga pula bila dah menempuh perjalanan jauh atau gi beraya.   Mungkin kurang vitamin.. kurang minum manis.   Last2 bila nampak dapur je terus diserang fobia.. mungkin tak pandai buat keja di khalayak ramai. 

Tambah2 pula bila malam sebelumnya keresahan terkebil2 insomnia tak lena tido di "tempat baru" (I mean rumah mertua mereka tu lah) .    Last2 pepagi blurrrr tak tau nak capai apa.  Padahal rajin di rumah sendiri.    Ini contoh saja lah ye..  drama rekaan semata berdasarkan andaian Miss Mirror.    Hahahaha...

Oh ye... SOLUTION untuk permasalahan di atas :   Minum susu atau apa2 je yg memberi tenaga supaya kekal cergas dan tido awal.    Selalu lah berry... kalau tak dpt berry memang mengganggu produktivity.






Ai optimis mengatakan.. mostly gadis2 Melayu "boleh" memasak sebenarnya... sekurang2nya goreng sayur untuk suami.   Sedangkan anak lelaki ai pun pandaiii sgt masak.  Ehhh puji anak.

Fahamilah... sebelum kawin pun rasa2nya setiap individu itu ada effort dan niat utk memberi yg terbaik buat family baru mereka. 


Bajet diva?

So.. seandainya mereka dok terperuk dalam bilik tak keluar2 tu.. mungkin ada perkara2 yg menjadi "halangan" mereka.   Halangan itu mungkin berupa sesuatu yg mengguris hati oleh persekitaran  dan seumpamanya.  Mungkin juga halangan aurat. Tak kan mungkin orang nak memalukan diri sendiri bajet2 diva tanpa alasan yg kukuh dan memaksa. 

Solution =  kaunseling dan dekati sebelum bertambah parah.

Solution kedua = buang bilik... tak yah buat bilik.  Biar dia tido kat sofa.. hahahaha... gurau.    (hashtag : donepembaris).


Sekian.    Maaf andai ada terkasar bahasa.  Ini sekadar pendapat peribadi. 

p/s. : Dilarang mengumpat di ruangan komen.  Ini bukan page rumahtangga.











6 comments:

  1. Replies
    1. Nauzubillah kann..
      Moga kita semua hidup dalam harmoni.

      Delete
  2. ya sebetulnya mertua berikan saja tugas kepada menantu sebabnya ada menantu yang tak mahu pandai2 didapur mentua, bila dah mentua berikan tugas barulah rasa seronok sebenarnya sebab bila duduk saja tanpa apa2 kerja memang terasa canggung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Mama...
      Untuk mengurangkan rasa kecanggungan.. memang itu sajalah jalan penyelesaiannya.

      Delete
  3. Assalam... Hi sweetie. Selamat Hari Raya. dari blog mamawana. dulu nurqaseh yang dah kena hijack. Now tukar nama blog
    https://lautkasih.blogspot.com/2019/06/kraft-lukisan-kreativiti-bersama-anak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mamawana..
      Ya.. saya ingat lagi blog Sis..
      Yg baru pun saya dah follow.. cuma belum sempat blog walking lagi.

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.