Saturday, June 29, 2019

Suka mendengar kisah mereka

Akibat banyak naw keriangan lain... so belog pun hampir dilupakan nampaknya ni.   Sementelah tak de cerita apa pun yg sesuai untuk dikongsi.    Paling2 kisah bunyi ala mak ponti kat tepi rumah jiran.   Ahhh biar lah.  Anggap je lah jiran ai tgh main game... main kejar2 hantu.

Baik ai cerita tentang keindahan kampung kawan ai kat negara jiran.
                     
Walaupun cerita ai ni ibarat macam cerita penglipur lara..( sebab tiada bukti bergambar) tapi ai tetap nak cerita sebab ai suka kisah2 begini.. ibarat desaku tahun 70an.. eh 80an lah.. 70an otak ai pun blom ada memory sgt untuk mengingat.  Paling2 cuma tau nangis main cak cak ba.

Kisah mudik teman2 seperantau ke kampung halaman. Arakian kalau mereka mudik (mulanya ai pun tak tau apa itu mudik... rupa2nya balik ke tanahair).    Sekonyong2 berkampunglah sedara mara ke rumah ibunda mereka.    Meriah sekali.

Sebab tu bila kawan2 kat sini balik ke kg masing2... jgn la ku nak berharap untuk "mengacau" mereka lagi dgn text wassap.   Memang busy kesemuanya.   Mungkin tetamu bertali arus dtg ke rumah bertanya khabar.

Jika pulang di bulan puasa lagi lah meriah, lepas terawih ada acara ngopi2 di rumah sampai awal pagi... mungkin sambil qiamulail kot.

Seronok pulak ai dengar... ai terus terbayang kopi gobrez,  keropok2,  borak2 dgn sedara mara.

Itu je lah nak cerita.  TAMAT.   Assalamualaikum.

p/s.   :    Kg sapa lg yg masih macam ni?.




1 comment:

  1. Tradisi balik kampung sempena raya masih menjadi kemestian

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.