Monday, April 27, 2009

MASAK SIMPLE?

Anda breakfast apa hari ni?

MM belum breakfast lagi ni...
tadi dah buat telur hancur dan roti untuk anak-anak ke sekolah, ada lagi kat bawah tudung saji tu... tak berapa minat dengan resepi simple macam tu... cewah!

Habis masak apa yang tidak diistilahkan simple?
Hari tu MM bersembang dengan sorang blogger tu...
dia kata kalau masak sup je .... itu namanya simple..

Ya ke? Masak yang tak simple tu apa ya? Penuh satu meja ya?
Hari minggu je la kalau nak masak penuh satu meja...
macam semalam... MM masak penuh satu meja..
masak bariyani, 3 lauk - kambing bariyani, kari daging (tak bubuh dal pun... malas nk merebus)
dan acar
Bukan terror sangat pun masak bariyani ni tapi saja je dah mengidam sangat..(bukan pregnant tau!)
banyak jugak yang MM skip... contoh... sengaja tak bubuh dedaun dia mcm daun pudina dll tu..
cari kat supermarket tak jumpa.
lepas tu masak bubur terigu (ni masakan favourite MM masa kecik2)...anak-anak MM pun suka.. ikut macam Mama dia... hubby je tak berapa minat...

Kalau hari biasa ni.. memang la terpaksa masak simple...
Hubby I pun bukan suka sangat makan kuih muih ni... dulu selalu gak MM masak kek.... tapi MM dan anak-anak je yg makan... ingat esok lusa nk bake lg la satu kek coklat.. sedapnya..
Hari biasa ni... resepi memang simple
contoh..... asam pedas, sayur sawi dgn sambal belacan dan ayam goreng.
Masih simple jugak ke tu??

Kalau simple tu bukan telur goreng dengan kicap tu ke?

Ah... apa-apa jelah... yang penting anak kita kenyang.

Hari ni MM nak mencuba resepi-resepi ayam ni.

4 comments:

  1. TGOK BLOG CG JANIS, GAMBAR2 BARU DAH MASUK.BRITAU KENGKAWAN...

    ReplyDelete
  2. Eh MS...pepagi dah sampai sini?

    Oh I dh inform dah kt semua blog2 yang terkenal ttg gmbr tu.

    Yes! I dh siap masak dah...lega rasanya.. tinggal satu lagi menu..resepi K.Ida... ayam goreng ketumbar..ari tu ms Nabila masak ke sapa tu..mmg sedap giler..ingat nk tmbh tapi segan pulak. Ni nk goreng sendiri tp campur dgn tepung tempura...

    td dh masak asam pedas ayam dgn kailan goreng... Lepas ni nk on line sambil menjahit.

    HIDUP BIAR CERIA!!!!

    ReplyDelete
  3. 'simple'nya ko masak ye..aku lak kalau simple masak sardin je sbb aku x suka mkn telor goreng...hehehehehe.....

    ReplyDelete
  4. Entah la Mei... kalau tak "simple".. anak aku tak nak makan pulak...tu yg terpaksa "simple" tu...

    Diorg tu kalau aku masak tak berkuah... terkulat2 je nak habiskan. Aku pulak jenis tak kisah.. janji sambal belacan ada dah ok.

    Sardin? Aku pulak sejak zaman "Kashmir" selalu banjir yg kita selalu dpt bantuan sardin tu.. susah sikit nak mkn Sardin kecuali utk buat sandwich je.

    Telur mmg favourite dn laris kt rumah aku ni...kiranya itu la stok masa kecemasan.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...